Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanások az Egyesült Államok jemeni nagykövetségénél

2008.09.17. 09:34
Pokolgéppel felszerelt autóval hajtottak az Egyesült Államok jemeni nagykövetségének. A robbantás után tűzharc tört ki. Sok a sebesült, halottjai is lehetnek a támadásnak. Az amerikai követség csökkentett létszámmal működött, mert idén már aknavetővel is támadták.

Robbanások rázták meg az Egyesült Államok nagykövetségének környékét a jemeni fővárosban, Szanában, jelentette a BBC arab hírforrásokra hivatkozva. Az al-Arabiya hírtelevízió jelentése szerint tűz van a követség területén. Az AP tudósítása szerint az épület előtt ég egy autó.

Biztonsági források szerint a robbantásokban tizennégyen vesztették életükt. Meghalt négy támadó, hat biztonsági őr és négy civil.

Az amerikai követség egyik munkatársa arról tájékoztatta a BBC-t, hogy a követséget az Irakban kidolgozott módszerrel, autóba rejtett pokolgéppel támadták. Mint mondta, sok sebesültje van a támadásoknak.

Egyes, meg nem erősített jelentések szerint tűzharc robbant ki a követség környékén.

A BBC szemtanúktól úgy értesült, hogy a lövöldözés csak rövid ideig tartott, a nagy erővel helyszínre érkező jemeni hadsereg hamar véget vetett az összecsapásoknak.

A rendőrség már lezárta az épület környékét. Az AP tudósítója szerint több száz, álig felfegyverzett katona szállta meg a környező háztömböket.

Az amerikai követség korlátozott létszámmal működött, mivel az év elején az amerikai külügyminisztérium mindenkit kivont az országból, akinek a munkája nélkülözhető volt. A külügy azután döntött így, hogy a követség épületét aknatámadás érte. Igaz, a támadók akkor célt tévesztettek és egy közeli iskolát romboltak le.

Jemen kormánya ugyan támogatja az Egyesült Államok terror elleni háborúját, de nincs nagy befolyása az országban történtekre. Az ország a terroristák és a szomáliai partvidéken garázdálkodó kalózok egyik biztonságos menedéke.