Ágnes
-5 °C
2 °C

Robbanások az Egyesült Államok jemeni nagykövetségénél

2008.09.17. 09:34
Pokolgéppel felszerelt autóval hajtottak az Egyesült Államok jemeni nagykövetségének. A robbantás után tűzharc tört ki. Sok a sebesült, halottjai is lehetnek a támadásnak. Az amerikai követség csökkentett létszámmal működött, mert idén már aknavetővel is támadták.

Robbanások rázták meg az Egyesült Államok nagykövetségének környékét a jemeni fővárosban, Szanában, jelentette a BBC arab hírforrásokra hivatkozva. Az al-Arabiya hírtelevízió jelentése szerint tűz van a követség területén. Az AP tudósítása szerint az épület előtt ég egy autó.

Biztonsági források szerint a robbantásokban tizennégyen vesztették életükt. Meghalt négy támadó, hat biztonsági őr és négy civil.

Az amerikai követség egyik munkatársa arról tájékoztatta a BBC-t, hogy a követséget az Irakban kidolgozott módszerrel, autóba rejtett pokolgéppel támadták. Mint mondta, sok sebesültje van a támadásoknak.

Egyes, meg nem erősített jelentések szerint tűzharc robbant ki a követség környékén.

A BBC szemtanúktól úgy értesült, hogy a lövöldözés csak rövid ideig tartott, a nagy erővel helyszínre érkező jemeni hadsereg hamar véget vetett az összecsapásoknak.

A rendőrség már lezárta az épület környékét. Az AP tudósítója szerint több száz, álig felfegyverzett katona szállta meg a környező háztömböket.

Az amerikai követség korlátozott létszámmal működött, mivel az év elején az amerikai külügyminisztérium mindenkit kivont az országból, akinek a munkája nélkülözhető volt. A külügy azután döntött így, hogy a követség épületét aknatámadás érte. Igaz, a támadók akkor célt tévesztettek és egy közeli iskolát romboltak le.

Jemen kormánya ugyan támogatja az Egyesült Államok terror elleni háborúját, de nincs nagy befolyása az országban történtekre. Az ország a terroristák és a szomáliai partvidéken garázdálkodó kalózok egyik biztonságos menedéke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!