Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az ellenzéki ODS sikere Csehországban

2006.06.03. 22:31
Patthelyzet alakult ki a csehországi választásokon, a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a parlament alsóházában. Sem a jobb-, sem a baloldal nem lehet biztos a jövőben, minthogy biztos többségre, illetve szalonképes koalíciós partnerekre egyik sem számíthat a kétnapos voksolás eredményének ismeretében. Václav Klaus, cseh államfő bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a képviselőházi választás győztesével, a Polgári Demokratikus Párttal az új kormány megalakításáról.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) megnyerte a cseh képviselőházi választást, de a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a parlament alsóházában - állítja a cseh közszolgálati média a nem hivatalos végeredményre hivatkozva.

A közszolgálati médiák által nyilvánosságra hozott, nem hivatalos végeredmény szerint a Polgári Demokratikus Párt 81, a Cseh Szociáldemokrata Párt 74, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 26, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt 13, a Zöldek Pártja pedig 6 mandátumot szerzett.

A rendszerváltás után 1993-ban megalakult Csehország történetében most első ízben történt meg, hogy a baloldal és a jobboldal között abszolút patthelyzet alakult ki, s ha ez maradna a hivatalos végeredmény, akkor egyik oldal sem tud többségi támogatást élvező kormányt alakítani.

Klaus az ODS-szel tárgyal
Václav Klaus államfő bejelentette, hétfőn tárgyalást kezd a választás győztesével, az ODS-szel az új kormány megalakításáról. "A polgárok értésünkre adták, hogy változást szeretnének és nem kívánják az eddigi politika folytatását" - jelentette ki Klaus szombat esti rendkívüli sajtóértekezletén. Klaus - aki elnökként is megtartotta az ODS-ben viselt tiszteletbeli elnöki tisztségét - bejelentette: hétfőn találkozik a polgári demokraták elnökével, Miroslav Topolánekkel és a párt néhány más vezetőjével, hogy megtárgyalja velük az új kormány megalakítását.

Az ellenzéki ODS, vagyis a polgári demokraták 35,3 százalékos eredményétől alig több mint három százaékkal maradt el a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A Jirí Paroubek miniszterelnök nevével fémjelzett tömörülés 32,3 százalékot kapott, míg az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára (KSCM) 12,8 százalék szavazott.

A CSSD jelezte, megvizsgálja, hogy jogi úton megkérdőjelezheti-e a választás eredményét.Václav Klaus cseh államfő példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette Jirí Paroubek nyilatkozatát. "Nem fogom megengedni, hogy a szabad választás eredményét bárki is megkérdőjelezze és lábbal tiporja" - jelentette ki Klaus rendkívüli sajtóértekezleten szombaton késő este Prágában.

Az ODS-n és CSSD-n kívül bejutott még képviselőházba a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Zöldek Pártja (SZ), amelyek megszerezték a szavazatok 7,2 illetve 6,3 százalékát.

Nincs elég mandátuma a jobboldalnak?

A kommunisták 25 szavazata nem sokat ér a többség kialakításakor, hiszen velük nem szívesen közösködne senki sem, bár a szocdemek néha támaszkodtak egy-egy kommunista honatya támogatására a törvényhozásban.

Érdekesség, hogy a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU), amely eddig a kormánykoalíció tagja volt, a mostani választáson a szavazatok három tized százalékát szerezte csak meg. A részvételi arány 64,5 százalék volt, ami 6,5 százalékkal magasabb, mint 2002-ben, amikor 58 százalékos volt.

Elképesztő kampány
Szokatlanul kemény, durva kampány zajlott Csehországban. A választások előtt néhány nappal a hivatalban lévő kormányfőt, Jirí Paroubeket pedofíliával és két gyilkosság felderítésének akadályozásával vádolta meg egy rendőri vezető. Az ellenzéki ODS vezetője is azt állította Paroubekről, hogy alvilági kapcsolatai vannak. A kormányfő viszont az ODS elnökéről, Topolánekről mondta, hogy az törvénytelenül vásárolta a lakását. Topoláneket a rendőrség is lehallgatta, és a telefonbeszélgetésben az ellenzéki vezető arról tárgyalt, hogy miként lehetne két pártbéli társát tisztázni bizonyos vádak alól. (A vádak arról szóltak, hogy az ellenzék oldalára pénzt ígérve akartak átcsábítani kormányzati embereket.)

"Bárhogy is lesz, sikernek tartom az eredményt. Örülök, hogy az emberek megértették a Polgári Demokratikus Párt üzenetét" - jelentette ki Miroslav Topolánek, az ODS elnöke a számára kedvező, de nem átütő sikert jósló exit-pollok hallatán. A jövőbeni koalícióról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, ami érthető, hiszen a polgári demokraták egyáltalán nem arattak biztos győzelmet.

Topolánek elégedett

Később azt mondta Topolánek, hogy elégedett pártja győzelmével. "Az 1992-es választás óta soha senki sem kapott ilyen nagyszámú szavazatot, mint most az ODS. Ezt nagy sikernek tartjuk. Készen állunk a kormányalakításra és a koalícióban a kereszténydemokratákon kívül a zöldekkel is számítunk."

Topolánek szerint a vártnál magasabb választói részvétel annak köszönhető, hogy a kampány nagyon kiélezett volt, ami állásfoglalásra késztette a választókat.

Jónak mondható eredmény a szocdemek számára?

"Harminc százalék körüli eredményt vártam, s az eredményünk ezért jónak mondható. Szeretnék emlékeztetni, hogy egy éve a szociáldemokrácia népszerűsége alig tíz százalékos volt" - kommentálta még az exit-pollt Jirí Paroubek, a szocdem kormányfő. Hangsúlyozta: jelenleg csak spekulálni lehet, ki kell várni a végeredményt, amely szerinte szorosabb lesz, mint ahogy azt a becslések mutatták.

Bár a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) mintegy három százalékkal lemaradt az ODS mögött, de a 2002-es választáshoz képest több mint két százalékkal erősítette pozícióit. "Ha megnézzük, hol voltunk egy éve, akkor ez nagy siker. Bejött a 30-32 százalék, amire számítottunk" - jelentette ki Jirí Paroubek, pártelnök és kormányfő, már a hivatalos eredmények közlése után.

Gyengültek a kereszténydemokraták

"A kereszténydemokraták - kivéve a kommunistákat - mindenkivel készek tárgyalni a kormánykoalícióról" - mondta újságíróknak Cyril Svoboda, a párt alelnöke az exit-poll után. A kereszténydemokraták (KDU-CSL) eredménye gyengébb, mint amit a párt vezetői vártak. Miroslav Kalousek pártelnök korábban azt állította, hogy pártja több mint tíz százalékot szerez, de ez nem jött be.

"Nem siker, de nem is drámai sikertelenség az eredmény" - mondta Kalousek a végső eredmények ismeretében, szombaton. Megerősítette, hogy pártja készen áll a koalíciós tárgyalásokra a polgári demokratákkal és a zöldekkel.

Kelet-Európában először jutottak be a törvényhozásba a cseh zöldek

A Zöldek Pártjának (SZ) első ízben sikerült bekerülnie a cseh parlamentbe. "Történelmi siker, hogy Kelet-Európában először a zöldek is bekerültek a parlamentbe" - jelentette ki Martin Bursík, pártelnök. Leszögezte: pártja azon lesz, hogy megakadályozza a kommunisták térnyerését a politikában. "Kártékonynak tartjuk a nagykoalíciót is" - mondta Bursík, s jelezte, hogy pártja kész a koalíciós tárgyalásokra a győztes polgári demokratákkal.