Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

A cseh és a magyar szélsőjobb találkozik Pozsonyban

2008.07.19. 16:39
Egy pozsonyi étteremben találkozik a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt (NS) vezetője, hogy megismerkedjenek egymás célkitűzéseivel.

Biztosra fordult szombaton a cseh Nemzeti Párt (NS) és a magyarországi Jobbik vezetőinek hétfőre tervezett pozsonyi találkozójáról szóló előzetes értesülés - adta hírül szombaton a szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA.

Pénteken a cseh párt honlapjáról már tudni lehetett a pozsonyi találkozó tervéről, de ezt az MTI érdeklődésére a pozsonyi magyar nagykövetség nem tudta megerősíteni, s a szlovák rendőrség sem nyilatkozott arról, vajon milyen intézkedésekkel készül a találkozóra.

Szombaton a SITA érdeklődésére a cseh Nemzeti Párt szóvivője, Pavel Sedlácek megerősítette a pozsonyi találkozó tervét, és helyszínként "egy ismert pozsonyi éttermet" jelölt meg, de annak nevét nem árulta el.

Sedlácek közlése szerint mindkét fél négy-hat emberrel képviselteti majd magát a délután 15.00 órára tervezett találkozón. Mint mondta, a magyar fél részéről a szervezet vezetője, a cseh nemzeti radikálisok részéről pedig a helyettes vezető, "valamilyen testőr és tolmács" lesz jelen. Sedlácek szerint a találkozót a magyar fél kezdeményezte, s a felek "különféle témákkal akarnak kölcsönösen megismerkedni", illetve konzultálni róluk. Elmondta még, hogy az NS-nek nincsenek tapasztalatai a Jobbikkal, így majd csak akkor kíván szólni a pártról, miután megismerkedtek.

Pozsonyi elemzők szerint meglepő, hogy a cseh és a magyar radikálisok Pozsonyt választották a találkozó helyszínéül, hiszen köztudott, hogy a szlovák kormánypártok, közülük is elsősorban a magyarellenes Ján Slota, a kormányban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője rendszeresen "a Szlovákia területi integritását fenyegető" magyarországi jobboldallal és a Jobbik által alapított Magyar Gárda veszélyével riogatja a szlovákokat.