Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Montenegró választ, de nem csak parlamentet

2001.04.21. 15:15
Nem egyszerűen csak egy szocialista és egy Nyugat-orientált blokk méri össze az erejét vasárnap Montenegróban, hanem két elképzelés: maradni Jugoszlávián belül, avagy kísérletet tenni a független életre, vállalva annak minden velejáróját. A jelenlegi montenegrói vezetés első embere, Milo Djukanovics Szlobodan Milosevics elnökösködése alatt vetette fel eme elképzelését, és a belgrádi kényúr ténykedése az ő malmára hajtotta a vizet. A jelenlegi belgrádi vezetés azonban már másfajta hozzáállást mutat e kérdésben: Vojiszlav Kostunica és társai jó előre közölték: bármi legyen is a montenegrói nép akarata, tiszteletben tartják azt, bár azért annak jobban örülnének, ha az államszövetség nem esne szét.
Montenegró választ, de nem csak parlamentet
fotó: EPA
Montenegró vasárnap parlamentet választ. Az indulók közül csak a két fő vetélytárs, a szocialisták alkotta hárompárti "Együtt Jugoszláviáért" és a kétpárti, az "Éljünk jobban a koalícióból, Montenegróé a győzelem" elnevezésű tömörülés között dől el a meccs. Ez utóbbi éppen ezzel a jelszóval igyekezett megszólítani a választókat, s a belgrádi Közvélemény-kutató Intézet - amely általában mértékadó és megbízható adatokkal szolgál - felmérése szerint a szavazásra jogosultak 46 százaléka vevő is erre. Mármint: Crna Gora ne legyen többi - mint ahogy Milo Djukanovicsék mondják - alárendelt szerepben, hanem egy önálló államként érvényesüljön.

Két hónapon belül vége lehet Jugoszláviának

"Amennyiben győzünk, akkor a közeli jövőben, akár két hónapon belül népszavazást tartunk Montenegró függetlenségéről" - ígérte Djukanovics, mire a minapi podgoricai naggyűlésen kb. 15 ezer híve helyeslően éljenzett. Éltetői száma azonban némileg megfogyatkozott, legalábbis az elmúlt egy évhez képest, mikor Belgrádban még Milosevics volt az úr, s a puszta léte elegendő volt ahhoz, hogy 470 ezer választópolgár java része a Djukanovics mellett és Milosevics ellen tegye le a voksát.

Momir Bulatovics jugoszláv exkormányfő és Szlobo montenegrói helytartója
Az új jugoszláv kormány megalakulásával, illetve a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) kormányzati szerepvállalásával kezdtek némileg kiegyenlítődni a montenegrói erőviszonyok. Bár Zoran Zsivkovics - a jelenlegi jugoszláv kormányfő - közelről sem volt olyan ismert, mint Predrag Bulatovics, a SNP első embere, aki - és nem mellesleg - Milosevics tanítványának tekinthető. Persze, nem oly hűségesnek, mint Momir Bulatovics, aki korábban jugoszláv kormányfőként és Szlobo montenegrói helytartójaként ténykedett, szintén az SNP színeiben, mint ahogy most is.

Az SNP programjában - a szokásos sallangok mellett - arra akarja ráébreszteni a köztudomásúan politikailag eléggé inaktív montenegróiakat, hogy Djukanovicsék megválasztása nem mást jelentene, mint a harmadik Jugoszlávia szétesését. Ez pedig, legalábbis szerintük, igen káros lenne a kicsiny (tag)köztársaság számára.

Belgrád óvatos

Belgrádban igyekeznek visszafogott, sőt, olykor szinte semmitmondó nyilatkozatokkal letudni a montenegrói ügyet, amely azért messze túlmutat egy egyszerű választáson. A jugoszláv, majd a szerbiai választások idején igyekeztek is ezt a témát - mármint Crna Gora függetlenségét - kerülni a belgrádi politikusok, a montenegróiak pedig voltak olyan partnerek, hogy nem küldtek két, avagy többértelmű üzenetet a szerb választópolgároknak. Felehetően a demokrácia játékszabályainak tiszteletben tartása mellett ez az egyik ok, amiért nem szólnak bele a montenegrói belpolitikába a belgrádi atyafiak.

A választás kimenetel a szerb belpolitikát is befolyásolhatja

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök
Bár azért mindegyikük tisztában van azzal, mi a tét. Nincs ezzel másként Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök sem, hiszen ha Crna Gora felnőtt polgárai a különválás mellett döntenek, akkor bizony Jugoszlávia - s ezzel együtt a jugoszláv vezetés - a múlté. Vagyis Kostunica egy exelnök lesz.

Bár megszegve hallgatását, a Yu info televíziónak pénteken - vagyis a montenegrói kampánycsend beállta után egy nappal - azt nyilatkozta, hogy ha az SNP diadalmaskodik vasárnap, akkor új szövetségi választást kell kiírni. Egyben úgy vélekedett, ildomos lenne, ha montenegrói illetőségű politikus lenne az új jugoszláv elnök, mert eddig "általában Szerbia adta az ország első emberét". A szavazatcsalogató kijelentését azonban megtoldotta azzal, hogy ha a Djukanovics-csapat aratja le a babérokat, akkor Szerbiában kéne az embereket az urnák elé szólítani. Ez - már csak saját, önös érdekei miatt is - nem lenne túl jó opció Kostunica elnök számára, mivel szerbiai viszonylatban a szerb miniszterelnök, Zoran Djindjics kenterbe veri őt, annak ellenére, hogy Kostunica zsebelhette be a minap az ország politikusa díjat - amelyet most osztottak ki először.

A belgrádi hatalmi sakkparti azonban nem nagyon foglalkoztatja a montenegróiakat. A jelek szerint az sem, hogy a két köztársaság közötti viszony helyreállíthatatlanul megromlott. A kisebbségi kérdések - Montenegróban élő albánok és szerbek helyzete - szintén nem a legtöbbet hangoztatott kérdéskör Podgorica tájékán. Inkább a szépre, az elmúlt években folyamatosan tapasztalható nemzetközi támogatásra és a beáramló nyugati tőke nyújtotta - a korábbinál jobb - életkörülményekre emlékeznek.

Tétre, helyre, befutóra

Az élelmesek azonban igyekeznek a jelenlegi helyzetet is kihasználni. Szombat estig két helyen lehet fogadni Montenegróban a választások eredményére. A legkisebb tét 2 német márka, az elvihető maximum 10 ezer DEM. Azért ennél sokkal többet veszíthet az ország. Bár nincs kizárva, akár még nyerhet is valamit. Igaz, arra nem sokan fogadnának.