Vilmos
10 °C
22 °C

Népszavazáson dőlhet el Jugoszlávia sorsa

2000.10.14. 21:02
Vojislav Kostunica elképzelhetőnek tartja, hogy népszavazás döntsön arról, hogy továbbra is közös államban kíván-e élni Montenegró és Szerbia - ezt beiktatása óta első külföldi útján, az Európai Unió állam- és kormányfőinek kötetlen csúcstalálkozóján jelentette be a jugoszláv elnök. A közösség vezetői megerősítették, hogy 173 millió dolláros gyorssegélyt nyújtanak a balkáni országnak a tél átvészelésére. Kostunica nem zárta ki Szlobodan Milosevics kiadatását, de leszögezte, hogy jelenleg ez nem élvez prioritást a Jugoszlávia előtt álló feladatok közül.
Az elmúlt héten gyorsan oldódott Jugoszlávia nemzetközi elszigeteltsége, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok is a szankciók megszüntetése mellett döntött. Szombaton pedig a közösség állam- és kormányfőinek kötetlen csúcstalálkozóján fogadták Vojislav Kostunica elnököt. Az eseményt a nemzetközi tanácskozások kapcsán immár szokásosnak is nevezhető erőszak kísérte: Biarritz közelében összecsapásokra került sor a rendőrök és a Baszkföld önállóságáért tüntetők között.

Milosevics kiadatása nem élvez prioritást

Vojislav Kostunica: Milosevicsnek nincsen jövője Jugoszláviában
A jugoszláv elnök a kötetlen csúcsértekezlet utáni munkaebéden csatlakozott a közösség vezetőihez, majd Jacques Chirac francia államfővel és Lionel Jospin miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezletet. Kostunica késznek mutatkozott arra, hogy tárgyaljanak a háborús bűnökkel vádolt Milosevics kiadásáról, de leszögezte: nem született alku a korábbi elnök átadásáról a nyugati gazdasági segítségnyújtás fejében. Mint mondta, jelenleg az ország gazdasági gondjai előnyt élveznek a Jugoszlávia előtt álló feladatok közül.

Az Európai Bizottság külügyekért felelős képviselője, Javier Solana hangsúlyozta, a találkozón a közösség vezetői nem kívántak nyomást gyakorolni Kostunicára Milosevics kiadása érdekében. Mint mondta, a demokrácia egyelőre nagyon törékeny Jugoszláviában, ezért az Uniónak együttérzést kell tanúsítania. Milosevicsnek nincsen jövője Jugoszláviában - szögezte le Vojislav Kostunica a korábbi elnök politikai szerepvállalását illetően.

Kostunica a NATO múlt évi légitámadásai által okozott súlyos károk helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak, ami éveket vesz igénybeA jugoszláv elnök szerint nemcsak gazdasági talpra állásról van szó, hanem rendezni kell "a köztünk, európaiak között" fennálló problémákat is.

Uniós segély Jugoszláviának

Az EU állam- és kormányfői bejelentették, hogy megadják azt a pénteken beígért 173 millió dolláros segélyt, amit a közelgő tél gondjainak enyhítésére szánnak. A segítségnyújtás keretében gyógyszer és fűtőolaj érkezik Jugoszláviába. Kostunica bejelentette, részt vesz a nyugat-balkáni országok és az EU novemberi csúcstalálkozóján Zágrábban. Chirac leszögezte, a találkozó központi témája a térségnek az Európai Unióhoz való közelítése lesz.

Népszavazás a szövetségi államról jövőjéről?

A Jugoszlávia elnevezésével kapcsolatban Kostunica megerősítette azt a napokban tett nyilatkozatát, miszerint az ország nevét Szerbia-Montenegróra kellene változtatni. Jugoszlávia ugyanis már nem tükrözi a politikai realitásokat abban a formában, amelyben az első világháború után létrejött. Az elnök legújabb kijelentése szerint nemcsak az ország neve változhat. Vojislav Kostunica Biarriztban úgy nyilatkozott, kész kiírni népszavazást arról, hogy a két köztársaság továbbra is egy államban kíván-e élni. Véleménye szerint azonban Szerbia és Montenegró népei az együtt maradás mellett döntenének.