Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Milosevics gratulált, de vissza akar térni a politikába

2000.10.07. 16:00
Slobodan Milosevics miután kipiheni magát és játszik az unokájával - vissza akar térni a politikai színtérre. Az ellenzéki vezetők örömmel, de sok kifogással vették tudomásul a volt jugoszláv államfő lemondó-jókívánságát, s nem szeretnék, ha ennyivel megúszná.
"Most kaptam kézhez a mérvadó szervek hivatalos információját, hogy Vojislav Kostunica győzött a választásokon, gratulálok neki" - mondta Slobodan Milosevics tegnap nem sokkal éjfél előtt az alig nézett Yu-info televízióban. ,,Egyben nagy megkönnyebbülést érzek, amiért nem kell tovább a vállán vinnem azt a nagy felelősséget, amelyet tíz évig hordtam. Jónak ítélem, hogy pártom, a Szerbiai Szocialista Párt egy ideig ellenzéki lesz, mert ez jó alap a megtisztulási folyamathoz, ahhoz, hogy a pártból távozzanak azok, akik csak érdekből léptek be."

Még visszajövök!
Személyes terveiről szólva Milosevics elmondta, hogy egy kicsit kipiheni magát, több időt tölt családjával, különösen Marko unokájával, ám utána mindenekelőtt pártjának megerősítésén dolgozik, amely "a következő választásokon biztosan győzni fog."

A bejelentést megkönnyebbüléssel és kételyekkel fogták az ellenzéki vezetők. Nem csak azon csodálkoztak el, hogy éppen az elnök tudta meg utoljára a valós választási eredményeket... Zoran Djindjics, mint mondta, nem hisz Milosevics jókívánságaiban. Szerinte "csupán alantas hátbatámadásra készül, megpróbálja rendezni a rendőrség sorait, hogy az által erőskezű emberként visszatérjen". "Nem hiszek Milosevicsnek, ahogy korábban sem hittem, amit mondott, vagyis, hogy a nép nem tudja mi a jó neki, mi meg mindannyian a NATO bérencei vagyunk" - mondta Djindjics.

A Szociáldemokrata Unió elnöke, Zarko Koracs a B1-92 rádiónak elmondta: "Milosevics most kényszerből megtette azt, amit már korábban meg kellett volna tennie, vagyis gratulálnia Kostunicának. Időközben választási csalás történt, beszennyeződtek a legtekintélyesebb igazságügyi intézményeink, mert azok mögé igyekezett megbújni, és a polgárháború küszöbére sodródott az ország. Amikor mindez nem járt számára eredménnyel, akkor gratulált a győztesnek. Gyászos jókívánság ez. Azért gratulált, mert gyenge, nem tud már legyilkolni bennünket, nem tudja tovább fojtogatni és tönkretenni ezt az országot. Ezért mondja, hogy most nyugdíjba megy."

Dragoljub Micunovics, a Demokratikus Központ elnöke azt mondta, hogy a gratuláció "a legszebb mondat, amit valaha is hallott Milosevicstől." Az Otpor (Ellenállás) mozgalom újvidéki aktivistája, Vladimir Pavlov szerint nem elegendő, hogy Milosevics nyilvánosan bejelentette visszavonulását, felelnie kell tetteiért. "Nem egy földművesszövetkezet igazgatója volt, hanem egy ország elnöke, amely országot tönkretette. Felelnie kell tetteiért, senki sem mentheti föl a felelőségrevonás alól. Nagyon remélem, hogy nem lesz sem az SZSZP elnöke, s nem is térhet olyan békésen vissza családjához, mint ahogyan elképzelte" - mondta Pavlov.

Natasa Kandics, az Emberjogi Alap igazgatója szerint Milosevics felelős mindazért a szenvedésért, szörnyűségekért, áldozatokért és bűncselekményekért, amelyek Jugoszláviában az elmúlt esztendőkben történtek. "Ez nem érhet véget azzal, hogy mindezek után arról beszéljen, mivel járul majd hozzá az ország fejlődéséhez, s arról se feledkezzünk meg, hogy háborús bűnös" - mondta Kondics.

Vuk Draskovics, szintén a B2-92-nek nyilatkozva elmondta, hogy szép beismerés - csak túl későn jött. "Az a két ember is élne még ma, akik a tüntetések során vesztették életüket, ha Milosevics a választási veresége nyomán mindjárt elfogadta volna azt. Nem lett volna ennyi anyagi kár, sztrájk, útblokád és gazdasági vesztesége az országnak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!