Béla
12 °C
27 °C

Tudjman után, szabadon

2001.05.19. 10:54
Horvátország politikailag érett polgárai vasárnap az urnák elé járulnak, hogy szépen és rendben megválasszák az ország 21 önkormányzatát, meg azt, ami ilyenkor ezzel jár. Ez persze még nem lenne olyan nagy jelentőségű esemény, amelyről feltétlenül meg kellene emlékezni, ám ha kicsit visszalapozunk déli szomszédunk politikai naptárában, szembeötlik, ez lesz az első megmérettetése Tudjman utáni első politikai garnitúrának, amely ártatlanságát már hamvában elvesztette, ám nem is ez a nagy baj. A szociálliberális társulatnak másfél éves regnálása alatt a legtöbb gondja az általa leváltott Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) okozta, minthogy Tudjman pártjának nagyjai ott igyekeznek keresztbe tenni az új fiúknak, ahol csak tudnak. S persze mindezt a hőn áhított visszatérés miatt.
Sok kicsi sokra megy, gondolhatták ezt a jobbközépről némileg balra álló pártok, és összefogtak másfél évvel ezelőtt, s választási hadjáratukban - mint egy főállású köztisztasági felügyelő - tisztaságot, rendet és normális állapotokat ígértek, s nyertek is. Igaz, a közép-európai választási folklór ott is érvényesült, a horvátok nem ki mellett, hanem inkább ki ellen szavaztak.

A HDZ pedig bukott, oly nagyot, amire fennállása óta soha nem volt példa, szinte törpepárttá zsugorodva húzták meg magukat a Szabor sokat látott falai között.

Ám az, hogy a horvát parlamentben nyomkövetőkkel kell megkeresni őket, még nem egyenlő azzal, hogy az államigazgatásból kikoptak volna. A HDZ tíz évvel ezelőtti hatalomra jutása óta ugyanis elég időt telt el ahhoz, hogy az államigazgatástól kezdve a félig meddig privatizált vállalatok közép- ás felső vezetésébe szépen beágyazódjanak.

Új seprű..

Ivica Racan kormányfő
A zágrábi FŐKEFE igyekezett seperni, de a közélet megtisztítása terén inkább a látványos eseményekre, a Tudjman család körüli botrányokra koncentrált Ivica Racan kormányfő és kabinetje. Persze, Franjo T. & Co. oly' nagy vagyont harácsolt össze egy évtized alatt, amin jó ideig elcsámcsoghat az ügyészséggel egyetemben az ottani sajtó, ezt fel- és kihasználva Racan - kinek vezetése alatt Horvátország legalább annyira stratégiai partnere hazánknak, mint F.T idejében vala, így Orbán Viktor -, némi ingyenes propagandafogást kihasználva, erre is irányított a nagybecsű nép figyelmét.

Ám az istenadta nem erre volt a legfogékonyabb. A választási ígéretek kapcsán amnéziába eső politikusoktól eltérően a kisemberek várták a gazdaság fellendülését, a nyugati tőke feltartóztathatatlan beáramlását, a fizetések ugrásszerű növekedését, s az infláció mélyben történő landolását. A túlzó ígéretek betarthatatlanságával arrafele is tisztában vannak, de azt azért már nehezen fogadták, hogy az életszínvonaluk nem hogy nőtt volna, hanem csökkent.

Fuccs lett a puccsnak

A bajokat tetézte, hogy az új horvát vezetés nyitott a Nyugat felé, ami nem csak azzal járt, hogy tagja lett a NATO-békepartnerségnek s a Világbanknak, hanem a hágai Nemzetközi Törvényszék is, amely komolyan gondolta az általa bejelentett kutakodásokat. A nacionalistább horvátokat némi HDZ-s propaganda oly mértékben feltüzelte, hogy Zarko Norac volt horvát tábornok - akit háborús bűnök elkövetésével gyanúsítottak - őrizetbe vételekor kisebbfajta lázadás alakult ki a tengermelléki Splitben, s olyan hangok is hallatszottak, hogy aktív horvát tábornokok Stipe Mesic államfőhöz fordultak, s kisebbfajta puccs előkészületeiről is keringtek megalapozatlan hírek. A hatpárti koalíció nem volt éppen kellemes helyzetben, amit csak súlyosbított, hogy a külföldi és a belföldi nyomás miatt tétovázó a zágrábi vezetés nemzetközi megítélése is csorbát szenvedett.

Racanék nyernek ugyan, de...

A vasárnapi helyhatósági választásokon azonban a fenti gondok ellenére jó eredményre számíthatnak a Racan-féle szociáldemokraták. A Nacional című hetilap megbízásából készített felmérés szerint az ország 21 megyéjéből 14-ben ők a biztos nyerők, míg a Drazen Budisa vezette Szociálliberális Párt az ezüstérmes lesz. Nagy kérdés azonban, hogy a lassan felébredő HDZ hol aratja le a babérokat. Mert ha azokon a területeken győzedelmeskednek, ahol korábban a szerbek éltek - ezek közül az egyik például a Knini körzet - akkor elég nehezen fog megvalósulni az elüldözötteknek a Nyugat és a jelenlegi zágrábi vezetés által is szorgalmazott visszatelepítése.