Támadások árnyékában a tűzszüneti tárgyalások

2001.03.10. 23:06
Szombat reggel a szélsőséges albán csapatok támadást indítottak a dél-szerbiai biztonsági övezetben állomásozó szerb erők ellen. Helyszíni jelentések szerint a több órán át tartó tűzharcban az albánok aknavetőket is használtak. A lövések Lucane falu közelében dördültek el, ahol albán fegyveresek támadást indítottak a faluban elszállásolt szerb rendőralakulat ellen. Az eredeti elképzelésekkel ellentétben szombaton mégsem sikerült tűzszüneti megállapodást kötniük a feleknek, mivel albán részről további egyezetetés miatt időt kértek.
Az albánok csapatok szombat hajnalban nyitottak tüzet először a Lucane faluban elszállásolt szerb belbiztonsági erőkre, akik viszonozták a tüzet. A szakadárok ezt követően már aknavetőkkel lőtték a települést, egy gyerek könnyebben megsérült.

Késik a megállapodás

Macedón határőrök Lipkovo falunál
fotó: EPA
A támadások árnyékában eközben folyik a találgatás arról, hogy vajon aláírják-e a tűzszüneti megállapodást. Belgrádban a kisebbségügyi miniszter már pénteken közölte: Nebojsa Csovics kormányfőhelyettes szombaton a NATO képviselőjével aláírja a dél-szerbiai tűzszüneti egyezményt.

Ezzel szemben Naszuf Behljulji, a Demokratikus Tevékenység Pártjának alelnöke kijelentette a B92-nek, hogy nincs is tudomása arról, hogy szombaton aláírják a tűzszüneti megállapodást. "Mi az aláírás mellett vagyunk, de előbb le kellene csillapodnia a helyzetnek".

Vasárnap folytatják

A jelek szerint nem csak ő gondolta így, hanem az albán delegációt vezető politikus is, aki "toávbbi időt kért" a konzultációkra. Emiatt a tárgyalások átcsúsznak vasárnapra.

Nem mozdulnak a zónából

Szejdulah Kadriju, a Presevo, Bujanovac és Medvedja Felszabadító Hadseregének politikai képviselője azt nyilatkozta, hogy az ,,albán gerillák" nem fogják elhagyni a biztonsági zónát, annak ellenére, hogy oda beléphetnek a jugoszláv biztonsági erők is.

Fegyvercsempészek buktak le

Eközben a macedón határőrség megakadályozta, hogy fegyvercsempészek szállítmányukat az országba juttassák. A macedón védelmi minisztérium szóvivője szerint az összecsapás Tanusevci határmenti falunál történt, amelyet korábban az albán lázadók elfoglaltak, de a héten kénytelenek voltak feladni, és átengedni az amerikai csapatoknak. A szkopjei közlemény egyúttal tudatta: húsz albán lovakon szállított fegyverrakománnyal megpróbált titokban bejutni Macedóniába a koszovói határon át, és rátámadtak a határőrökre, akik az útjukat állták. Felfedezésük után egyórás csetepaté alakult ki, amely során a hadsereg "szétverte a terrorista csoportot" - mondta a szóvivő.

Már mozgolódnak a macedóniai albánok is

A macedóniai rendőrség és a hadsereg soha nem lesz képes arra, hogy kiűzze az UCK harcosait a Macedónia északnyugati részén elfoglalt állásaiból - jelentette ki a macedóniai albán Nemzeti Felszabadító Hadsereg egyik parancsnoka. A magát megnevezni nem kívánó UCK-vezető az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt kérte a tudósítótól: ne fedje fel, hogy melyik faluban rendezték be Lipkovo tartománybeli új főhadiszállásukat, miután a koszovói KFOR amerikai egysége eltávolította őket Tanusevci környékéről.

Az AFP szerint szombaton reggel az új gerillaközpont körzetében nyugalom honolt. A faluban a tudósító szerint több tucat fegyveres található. Az UCK egyik harcosa azt mondta, hogy a körzetben hat kilométeres szakaszt tartanak ellenőrzésük alatt a koszovói határon.  • Tippek
  • Hírek