György
14 °C
24 °C

Djukanovics belgrádi villámvizitje

2001.04.27. 21:50
Belgrádba látogatott a montenegrói elnök, ám a szerb illetve a jugoszláv vezetés tagjai közül egyedül Zoran Djindjics szerb kormányfővel folytatott megbeszéléseket, s nem a szerb államfővel, akivel a protokoll szabályai szerint illett volna. Ám az illendőség nem sokat számít abban az esetben, amikor a Milosevicshez hű Milan Milutinovics lenne a tárgyalópartner. Ellenben Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfővel Djukanovics feltehetően azért nem kívánt találkozni, mert - mint ahogy a közelmúltban mondta - ő a múlt embere, míg Djukanovics a jövőé. A nem túl rózsás podgoriciai-belgrádi viszonynak eme intermezzót persze nem tett jót, de Djukanovics szándéka ezúttal feltehetően nem is a kapcsolatok ápolása, hanem azok felmérése volt.
Merthogy Djukanovics Montenegró függetlenségéről nem kíván letenni, így a népszavazást is ki akarja írni. A belgrádi vezetés - a demokrácia játékszabályait tiszteletben tartva - mindeddig azon az állásponton volt, hogy nem szól bele a montenegrói választásokba, így a belpolitikába sem, bár szívesen venné, ha a kisebbik tagköztársaság nem akarna külön utakon járni.

Egy kicsit egyeztettek

Milo Djukanovics
fotó: EPA
Djindjics és Djukanovics találkozója meglepően rövid volt - mindössze 15 percig tartott, s így nem túl valószínű, hogy már ez alkalommal konkrét megállapodásokra jutottak volna ez ügyben. Az Indexnek nyilatkozó belgrádi megfigyelők viszont úgy vélik, ezúttal sokkal inkábban az egyeztetésen, a konkrét elképzelések összevetésén volt a hangsúly, semmint az egyezkedéseken.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez (DOS) tartozó politikus ugyanakkor közölte, a két vezető elismételte az eddig is jól ismert véleményét, miszerint Belgrád elfogadja a podgoricai döntés, míg a montenegrói vezető kitartott az önállósodás iránya mellett. Egy új alkotmány szükségessége azonban nem merült fel, pedig - egy kompromisszumos megegyezés esetén - ez alapfeltétele lenne egy új államszövetség kialakításának.

Kostunica új alkotmány kidolgozását javasolta

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök viszont a jugoszláv államiság napja alkalmából mondott beszédében közölte, szükség van egy új jugoszláv alaptörvényre, mivel a jelenlegi nem felel meg az ország polgárainak. Ezért a szerbiai politikai vezetői mellett a montenegróiakat is felkérte arra, hogy a kérdést súlyának megfelelően kezeljék, és fogjanak hozzá egy új alkotmány kidolgozásához. "A mi feladatunk, hogy ezt az országot stabillá és vonzóvá tegyük", mondta a jugoszláv elnök és hozzátéve: "Sem a közös államunk, sem Szerbia, sem Montenegró nem várhat tovább, mindenekelőtt azért, mert már így is késnek a gazdasági és törvénykezési reformok".

Kétkedő montenegróiak

A montenegrói Szocialisták Demokrata Pártja kétkedéssel fogadta a jugoszláv elnök szándékait, mert - mint egyik vezetőjük elmondta - "a saját támogatóival, Montenegró és annak demokratikus többsége megkerülésével a saját igényeihez akarja idomítani az alkotmányt, ahogy korábban Milosevics is egyetlen tollvonással törölte el Jugoszláviát, hogy bekebelezze Montenegrót" - jelentette a B92 rádióadó.

Milosevics ügyvédje cáfolja védence vizsgálati fogságának meghosszabbítását

Eközben Szlobodan Milosevics védőügyvédje pénteken cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Belgrádban meghosszabbították a hatalmi visszaélések miatt április elején őrizetbe vett volt jugoszláv elnök fogva tartását. Toma Fila ügyvéd belgrádi sajtóértekezletén reagált az RTS szerb állami tévé előző esti értesülésére, amely szerint az illetékes bíróság két hónappal meghosszabbította Milosevics fogva tartását. A volt elnököt április elsején, testőrei és a rendőrség közötti drámai fegyveres szembenállás után vették őrizetbe és egyhónapos vizsgálati fogságba helyezték. A határidő hétfőn jár le.