Mátyás
-6 °C
1 °C

Washington feltételeket szabott Belgrádnak

2001.05.10. 21:36
Történelminek nevezte washingtoni tárgyalásait Kostunica jugoszláv elnök, bár elismerte: az amerikai vezetés ahhoz kötötte országának megsegítését, hogy "fűzzék szorosabbra" az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Azaz: a tenegerentúlon kimondatlanul ugyan, de ismét jelezték: az rendben van, hogy Milosevics börtönben van, csak éppen Hágában kellene hogy legyen ez a cella.
Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök egyesült államokbeli látogatásáról hazatérve csütörtökön megerősítette: kérdéses maradt az amerikai részvétel a Jugoszlávia megsegítésére tervezett adományozó értekezleten, mivel Washington a hágai törvényszékkel való jugoszláv együttműködéstől tesz függővé jelenlétét.

A jugoszláv elnök erről a belgrádi repülőtéren nyilatkozott, miután hazatért többnapos látogatásáról, amelynek során New Yorkban ENSZ-tisztségviselőkkel, Washingtonban pedig amerikai vezetőkkel, köztük George Bush elnökkel folytatott megbeszélést.

Kostunica az amerikai feltételek kapcsán elmondta, hogy a tárgyalásokon közölte: kész a legmesszebbmenőkig támogatni, hogy a jugoszláv kormány május végéig hagyja jóvá azt a törvényt, amely a délszláv háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel történő belgrádi együttműködést hivatott szabályozni, az ehhez szükséges jogi keretet megteremteni, ám vendéglátói ezt kevesellték - írt az MTI. Az adományozó értekezleten való amerikai részvétel így továbbra is nyitott kérdés.

Az amerikai pénz hiánya kihatással lehet a gazdaságra

Zoran Djindjics szerb kormányfő pedig figyelmeztetett, hogy a tervezett adományozó értekezletről való amerikai távolmaradás vagy passzív részvétel gondokat okozna a szerb gazdaság újjáépítését sürgető feladatnak tartó Belgrádnak: az értekezlet szerinte főként a szerbiai reformok támogatását hivatott jelképezni, a "demokratikus világ" egyöntetű támogatása pedig jelzés lenne a befektetők számára, akik legnagyobb számban a nyugati országokból érkezhetnek.

Kostunica a csütörtöki nyilatkozatban mégis történelminek nevezte washingtoni útját, mert számos olyan kérdést felvetettek, amelyek megoldása szerinte elősegítené a kétoldalú viszony gyors rendezését. Az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások éles bírálói közé tartozó Kostunica szerint Bush elnök maga vetette fel a légiháború, annak áldozatai és következményei kérdését, amelyről a jugoszláv államfő úgy vélte, hogy nem szabad feledniük, de "begubózniuk" sem.

Philip Rieker, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a BBC-nek nyilatkozva közölte, Washington azt várja el Belgrádtól, hogy mielőbb tegyen egyértelművé együttműködési szándékát. Arra az újságírói kérdésre válaszolva: jelenti-e az idézett kijelentés, hogy Washington a donátori konferencia támogatását nem köti Szlobodan Milosevics kiadatásához, hanem csak annyit kér, hogy a vádlottak bármelyike kerüljön Hágába, Rieker azt válaszolta: nem kívánja a feltételek listáját közzétenni.