Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szerbia nagy része a rendszerváltást támogatja

2000.09.18. 14:21
Ha Szabadkán a baloldal kezébe kerül az önkormányzat, elveszik a magyarság fellegvára, országos szinten is nagy a tét: most először komoly esély van arra, hogy az ellenzék megdöntse Szlobodan Milosevics hatalmát - mondta az Indexnek a szeptember 24-i jugoszláviai választásokkal kapcsolatban Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Szabadka polgármestere. Kasza reméli, hogy a százezer halott, a tönkrement gazdaság, az általános szegénység, a kisebbség iránti atrocitások, az 500 fölfedetlen politikai gyilkosság kijózanítja a szavazótábort.
- A mostani hányadik választási kampánya?

- Különböző szinten eddig hat-hét volt, pontosan magam sem tudom.

- Miben különbözik ez a korábbiaktól?

Kasza bízik a szavazótábor józanságában
- Sokkal nagyobb erőbevetéssel támadja a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) és engem is a hatalmi párt, az eddigi szövetségeseink saját kampányuk sikere érdekében nem kímélnek bennünket, továbbá a vajdasági magyar pártok sem bánnak velünk kesztyűs kézzel. Ugyanakkor óriási a tét minden szinten. Ha Szabadkán baloldali kézbe kerül az önkormányzat - elveszik a magyarság fellegvára. Országos szinten pedig elsőként van esély arra, hogy az ellenzék hatalomra jusson, s megdöntse Szlobodan Milosevics hatalmát.

Korábban erre éretlen volt a helyzet, a nép többsége hitt az ígéretekben, nem látták a milosevicsi hatalom tetteinek sötét mivoltát és következményeit. Most már minden sokkal nyilvánvalóbb a szavazópolgárok előtt. A több millió menekült, a több mint százezer halott, a tönkrement gazdaság, az általános szegénység, a kisebbség iránti atrocitások, a több mint egymillió albán kiűzése, az a vérengzés, amelyet a Jugoszláv Katonaság, a rendőrség és a félkatonai alakulatok végeztek, az 500 fölfedetlen politikai gyilkosság, az itt jövőtlen fiatalok elűzése - mind olyan tény, amely kijózanítja a szavazótábort. Ezt remélem.

- A hétvégi választások előtt milyen esélyt lát?

- A közvélemény-kutatások felmérései, az ellenzéki vezetők kampánygyűléseinek látogatottsága arra utalnak, hogy a lakosság többsége a változásokat szeretné, s ráébredt, hogy ezt csak új vezetéssel lehet elérni. Esélyt látok a magyar többségű községekben a magyar többségű önkormányzatok megmaradására. A több oldalról ellenünk irányuló kemény propagandahadjárat ellenére bízom abban, hogy Szabadka talpon marad, a demokratikus erők győznek, s ezen belül a magyar képviselők, elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, nem lesznek kisebbségben. Tartományi szinten biztos vagyok az ellenzék győzelmében, s abban, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői létszámban komoly erőt képviselnek majd a leendő vajdasági parlamentben.

- Számít-e választási csalásokra a jelenlegi hatalmi pártok részéről?

- Természetesen... Minden eddigi választáson csaltak, most meg kivételesen nagy a tét. A választópolgárok akaratának meghamisításához minden előkészületet megtettek, de mi sem tétlenkedünk: igyekszünk demokratikus ellenőrzési rendszerrel elejét venni a mesterkedéseiknek.

- Mennyire valósult meg a vajdasági magyar pártok összefogása?

- A VMDK-val sajnos csak részben, a VMDP pedig mindig is inkorrekt politikai partner volt, amiről most már a magyar kormány is meggyőződhetett. A VMDP ugyanis eddig a magyarországi kormánykörök teljes bizalmát élvezte. A VMKDM-et most zömmel a szervezetünkből kivált elégedetlenkedők alkotják, akiknek fő célja mindenáron hatalomhoz jutni, tehát nem mozgunk azonos politikai síkon. A VMPM kevés jelöltet indít, de velük korrekt az együttműködés.

- Éppen a VMDP egyik választási kampányszólama, hogy aki őket támogatja, az elősegíti, hogy a vajdasági magyarok a státusztörvény révén megkapják a kettős állampolgárságot.

- Bár dicséretes, hogy a státusztörvényről szóló vitával elkezdődött egy pozitív folyamat a határon túli magyarok helyzetének rendezése érdekében, de az akarat nem mindig elegendő. Félő, hogy a státusztörvény is a magyarországi politikai csatározások áldozatául esik. A határon túliak elvárása nagyobb, mint amennyit a javaslat felölel. Ha bölcsen haladunk, lépésről lépésre, akkor az anyaország anyagi és politikai lehetőségeitől függően, hosszabb távon elérhetővé válik a határon túli magyarok jogállásának megfelelő megoldása.

Egyébként inkorrektnek tartom, hogy egy hazai választási kampányban a kettős állampolgárság ígéretével ébresszenek hiú ábrándokat a vajdasági magyarokban. Olyan rövid távú, pillanatnyi politikai eszköztár ez, amit egy szavát betartani igyekvő párt nem alkalmazna. A VMSZ reálisnak tartja a lakosság elvárását a kettős állampolgárság iránt, ám tisztán kell látni: ez a kérdés a magyar parlament hatáskörébe tartozik - nem annak a jugoszláv parlamentnek a hatáskörébe, amelybe való bekerülésünkért most folyik a politikai kampány!

- A VMSZ-nek milyen elvárásai vannak Magyarországgal szemben?

- Elsősorban, hogy a rendszerváltás után segítse elő a vajdasági magyarok itteni érvényesülését. Itt dolgozhassanak és élhessenek emberhez méltóan. Ehhez nem szociális jellegű juttatások kellenek, hanem annak elősegítése, hogy a külföldi tőke a magyar lakta vidékekre jöjjön, vagy éppen a határ átjárhatóságát és a gazdasági kapcsolatok terén lehetséges előnyjogokat kell biztosítani.

- Ön, a VMSZ vezetősége, a képviselőjelölteknek napi több kampánygyűlést is tartanak Vajdaság-szerte a magyar lakta vidékeken. Miért? Hiszen elég nyilvánvaló a rendszerváltás szükségessége!

- Az állami médiához nem férünk hozzá. Sajátjainknak kicsi a hatósugara. A vajdasági magyarok zömének arra sincs pénze, hogy újságot vegyen. Személyesen kell tehát találkoznunk választóinkkal. Meghallgatni a véleményüket, de egyben megnyugtatni őket, lelket önteni beléjük, hogy itt sincs minden veszve a magyarság számára, a normális jövő lehetséges. Az emberek kétségbeesettek, a szegénység, a nincstelenség a lelkükben is sérelmet okozott. Azon fölül a vajdasági magyar politikai élet elég viharos. Sok olyan szempontja van, ami magyarázatra, értelmezésre szorul. Az a dolgunk, hogy a választókkal való párbeszédben ezeket is egyértelművé tegyük.

- Kampányban általában azt ígérnek, amit akarnak. Miért szavaznának az emberek éppen a VMSZ jelöltjeire?

- Azért, mert mi nem a szavakkal kábítunk, hanem a tetteinkkel bizonyítottunk. Egyrészt az önkormányzatokban, ahol talpon maradtunk, bármennyire is sanyargatott bennünket a központi hatalom, és tartományi szinten is, ahol hangot adtunk a magyarság követeléseinek. Köztársasági és szövetségi szinten az egyetlen magyar parlamenti pártként erőnkhöz képest méltón képviseltük városainkat, nemzetünket. Biztosan voltak mulasztásaink, magunk is szerettünk volna eredményesebbek lenni, ám egy ilyen országban, amelyben éltünk és élünk, nem az értelem és a józan ész uralkodott, s főleg nem a parlament irányított.

- Jelölteti-e magát ismét polgármesternek?

- Amennyiben a választóim bizalmat szavaznak, akkor igen. Úgy érzem túl nagy a tét, hogy az ember azon gondolkodhasson: belefáradt-e a rohanásba, az elvtelen és idegtépő támadásokba... Ha úgy tetszik, számomra is kihívást jelent, hogy egy demokratikus időszakban legyek egy, a kreatív városvezetéshez megfelelő körülményeket teremtő társadalomban Szabadka élén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!