Szilárda
-4 °C
2 °C

A Jugoszláv Hadseregre tüzeltek a szakadár albánok

2000.12.05. 19:54
Az albán szélsőségesek eddig csak a szerb-koszovói biztonsági övezetnél az ott állomásozó szerb rendőri erőket vették célba, de hétfő hajnalban tüzet nyitottak a nemrégiben, éppen az összecsapások miatt odavezényelt Jugoszláv Hadsereg (VJ) alakulataira. A szerb belügyminiszter szerint nem szabad annak megtörténnie, hogy védelmi erők felüljenek a provokációknak és az ellenfél ezt azonnal a maga javára fordítsa.
Albán szélsőségesek a Koszovó és Szerbia közötti határsávban húzódó biztonsági zónából az éjszaka folyamán tüzet nyitottak a Jugoszláv Hadsereg (VJ) állásaira Lucsane és Koncsulj falu között. Ez az első alkalom, hogy a Presevo, Bujanovac és Medvedja Felszabadító Hadseregének tagjai támadást intéztek a VJ egységei ellen, amióta a katonaság elfoglalta helyét a határ mentén.

Kostunica: Jugoszláviában a helyzet aknamezőre emlékeztet
Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a Jugoszláviában uralkodó helyzetet ,,aknamezőhöz" hasonlította, ahol ,,nagyon sok az akna". Kostunica ,,a múltból itt maradt aknákként" nevezte meg a koszovói gondokat, a gazdasági és szociális helyzetet, míg a ,,Montenegróval való viszonyokat új aknaként" határozta meg. Kostunica elmondta: véleménye szerint ,,képes lesz arra, hogy megtalálja az igazi ösvényt, és biztonságosan átkeljen ezen az aknamezőn". Ez az ösvény ,,a belső és nemzetközi jog, valamint a népakarat tiszteletben tartásán" át vezet - mondta Kostunica.

A Beta rendőrségi forrásokból származó értesülései szerint kedden ugyancsak automata fegyverből érkező támadás érte a rendőrséget is Muhovac falu közelében, egy hegytetőn a biztonsági zónában. A szerb karhatalmi erők nem válaszoltak a támadásokra, melyek során a biztonsági erők tagjai nem sérültek meg. Zoran Zsivkovics jugoszláv belügyminiszter közölte: a belbiztonsági szervek legfőbb feladata Dél-Szerbiában az albán szélsőségesek további terjeszkedésének megállítása.

Zsivkovics egyúttal közölte: az ország politikai vezetoségének stratégiája, hogy megállítsa mindenféle terrorista erők elorejutását és megakadályozza a lakosság zaklatását. ,,Másfelől az is fontos, hogy ne történjen meg az, ami a múltban olyan gyakori volt, vagyis, hogy belügyi erőink felüljenek a provokációknak és az ellenfél ezt azonnal a maga javára fordítsa", jelentette ki Zsivkovics.

Djukanovics nem tart háborútól
Milo Djukanovics montenegrói elnök kijelentette: nem áll fenn annak lehetősége, hogy Montenegróban fegyveres összetűzésekre kerül sor abban az esetben, ha ez a köztársaság a függetlenség mellett dönt. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában Djukanovics megerősítette, hogy a montenegrói társadalom ugyan megosztott azok között, akik a függetlenség mellett, illetve ellen állnak ki, azonban ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy mindenki elfogadja a többség akaratát, amennyiben a függetlenségről szóló döntést ,,a demokratikus procedúra tiszteletben tartásával" hozzák meg. Djukanovics szerint az Egyesült Államok azt szeretné, ha Szerbia és Montenegró közös államban maradna, ugyanakkor tiszteletben tartja Montenegró jogát az önálló döntéshozatalra, feltéve, ha tiszteletben tartjuk a demokratikus alapelveket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!