Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A jugoszláv erők fojtják el a szélsőséges albán akciókat?

2001.03.06. 23:31
A NATO nagyon komolyan fontolgatja annak lehetőségét, hogy engedélyezi jugoszláv katonai erők vezénylését abba a szerb területen lévő biztonsági övezetbe, amely Szerbia, Koszovó és Macedónia feszültségtől terhes határtérségében húzódik. Szkopje minden esetre ettől még nem enyhült meg, a macedón elnök közölte: a terroristákkal nem fognak tárgyalni, hanem egyszerűen kiűzik őket az országból. Merthogy erre is képesek.
George Robertson NATO-főtitkár azt követően tette eme nyilatkozatot, miután tárgyalt az ENSZ főtitkárával, s tanácskozott a Biztonsági Tanács képviselőivel a Koszovó és Macedónia határán kialakult helyzetről. Robertson reményei szerint még e héten dűlőre jutnak ez ügyben. A tervezett lépés nem titkolt célja, hogy a jugoszláv erők segíthessenek elfojtani a Koszovó területéről átszivárgó szélsőséges nacionalista albán fegyveresek zavarkeltő akcióit a szerb-koszovói-macedón határ térségében.

Kicsit megkésett a kérés teljesítése

Az ütközőövezetet a NATO Jugoszlávia-ellenes légi hadjárata után hozták létre a Szerbia és Koszovó között. Belgrád ennek, főként az utóbbi időben, cseppet sem örült, mivel az öt kilométer széles övezetbe mindeddig nem vonulhatott be Jugoszláv Hadsereg (VJ), csak könnyű fegyverzetű rendőrök. Ám a belügyi erők nem voltak képesek felvenni a harcot a sokkal jobban felfegyverzett albán szélsőségesekkel, akik a szerb területeket megszállása után a macedón határ mentén is összecsapásokat provokáltak ki.

Belgrád több ízben sürgette, hogy változtassanak ezen az áldatlan helyzeten, szűkítsék az övezetet, vagy engedjék meg, hogy a hadsereg is behatolhasson oda. A NATO alig valamivel egy héttel ezelőtt felvetette annak lehetőségét, hogy szűkítik az övezetet, most pedig - mikor szinte az egész balkáni régió, s emellett az Európai Unió - igencsak aggódik a macedóniai helyzet miatt, immár arra is hajlandó, hogy a VJ is utána eredjen a szélsőséges, és mindinkább ellenőrizhetetlenné váló albánok után.

Amerikai katonák a határsávban

Közben a Pentagon egy illetékese jelezte, hogy mintegy 150 amerikai katonát vezényeltek a koszovói-macedón határra, abba a térségbe, ahol az utóbbi napokban összecsapások voltak az albán szélsőségesek és a macedón határőrök között. A veszély övezetébe küldött amerikai katonáknak járőrözniük kell a határ koszovói oldalán, és helikopterrel felderítő repüléseket kell végezniük, hogy megfigyeljék az albán osztagok mozgását - idézte az AFP a nevének elhallgatását kérő amerikai illetékest.

Szkopje már nem finomkodik

Borisz Trajkovszki macedón elnök a koszovói albán szakadárok macedóniai területfoglalására utalva bejelentette, hogy az országból kiűzik az összes terroristát és szélsőséges elemet. Az elnök közölte, nem fognak tárgyalni a terroristákkal, mivel ,,jól tudják, hogyan kell bánni velük". Trajkovszki hozzátette, Macedónia elég erős ahhoz, hogy elbánjon a terroristákkal, de ha bármivel segíteni akar a nemzetközi közösség, azt szívesen fogadják.

Eközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ rendkívüli ülést tartott Bécsben, hogy megvitassa az észak-macedóniai határ mentén folyó harcokat. A jelentések szerint az összecsapások sokkal kisebb intenzitásúak, mint a korábbi napokban voltak és a térségbe amerikai békefenntartókat vezényeltek.

A KFOR őrizetbe vett hat férfit, akikről feltételezhető, hogy a macedóniai albán szélsőségesekhez tartoznak, jelentette ki kedden Pristinában Carlo Cabigiosu tábornok, a KFOR erők parancsnoka, aki elmondta, a hat letartóztatott személy megpróbált Macedóniából Koszovóba átjutni.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft