Konrád
8 °C
26 °C

A békéért meneteltek Szkopjéban

2001.03.13. 23:38
Több mint 30 ezer albán vonult fel a szkopjei utcákon, hogy így tiltakozzon az ország határánál dúló erőszak miatt. A tüntetők emellett követelték, hogy az ország lakosságának közel félét kitevő albánokat nyilvánítsák államalkotó nemzetté, valamint sürgették a macedón kormányt, hogy súlyának megfelelően foglalkozzon az albánok helyzetével. Az albán szélsőségesek eközben újfent tűzharcot vívtak a macedón határőrökkel. Dél-Szerbiában viszont nem sértették meg komolyabban a hétfőn között tűzszünetet.
A macedón különleges erők kedden Malino Milo és Brest falu között összetűztek a szélsőséges albán fegyveresekkel, akiknek - szkopjei állítás szerint - éppen e környéken van a főhadiszállásuk. Megfigyelők szerint pont e két faluban tartózkodik a szélsőségesek legtöbb katonája, így igen összetett és kockázatos műveletről van szó. A jelek szerint nem is lesz rövid művelet, minthogy a Tigris nevű különleges alakulat tagjai minden házat átkutatnak.

Fegyvereket találtak

Sztevo Penderovszki macedón belügyi szóvivő elmondta, az elfoglalt Tanusevci faluban gépfegyvereket, aknavetőket, páncélöklöket, egyenruhákat és topográfiai térképeket találtak.

Szomszédos készülődés

Szkopjei tüntetésen a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaja is előbukkant
EPA fotó
A szomszédos Dél-Szerbia arra készül, hogy erősebb fegyveres egységeket telepít az albán lázadók által ott ugyancsak támadott határterületre. Jugoszláv tisztviselők azt hangoztatták, hogy ők tiszteletben fogják tartani a tűzszünetet. ,,Nem fogunk elsőként lőni" - ígérte Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes.

Belgrád nem számít provokációkra

Milovan Csogurics, a jugoszláv honvédelmi minisztérium államtitkára a FoNetnek nyilatkozva közölte: a Jugoszláv Hadsereg hamarosan bevonul a biztonsági zónába, most a bevonulás biztonságát ellenőrző felmérések vannak folyamatban. Csogurics azonban nem közölte a bevonulás pontos időpontját, csak annyit mondott: ,,mindez hamarosan megtörténik. A pontos időpontról a koordinációs testület hoz döntést a Jugoszláv Katonaság és rendőrség képviselőinek egyetértésével. Szavai szerint nem számítanak összetűzésekre a bevonulás alkalmával. Csogurics szerint abban a zónában, amelybe a JK és a rendőrség bevonulhat, nincsenek albán szélsőségesek.

A békéért meneteltek

Szkopjéban ugyanakkor mintegy 30 ezer albán sétált a Békéért és Igazságért elnevezésű menetelésen, amelyet az Albánok Demokratikus Pártja hívott össze. A többségükben fiatalemberekből álló tömeg a ,,Béke" és a ,,Nem vagyunk terroristák" angol és albán nyelvű feliratokat emelték a magasba, s elsétáltak Németország és Nagy-Britannia nagykövetségei, valamint a macedón kormány épülete előtt.

A Beta jelentése szerint a tüntetők követelték az alkotmánymódosítást, melynek eredményeként az ország lakosságának közel felét - legalábbis ezt állítják az albánok - kitevő albánok államalkotó nemzetté lennének nyilvánítva.

Borisz Trajkovszki macedón elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult segítségért, mert az ország északi határán folyamatosan romlik a biztonsági helyzet. Trajkovszki arra figyelmeztet, hogy az albán terroristák, akik magukat felszabadító hadseregnek nevezik, mind jobban kiszélesítik a Tanusevci falu mellett húzódó frontvonalat. Macedón értelmiségiek csoportja levelet intézett a NATO és az EU tagországok szkopjei nagyköveteihez, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy az albán szélsőségesek akcióikkal nemcsak a macedón állam területi egységét veszélyeztetik, hanem az egész Balkánét.