Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Macedóniában nem csillapodik a feszültség

2001.03.14. 21:55
Miközben a jugoszláv erők szerdán visszatértek a Koszovó menti biztonsági övezetbe, a határ túloldalán fekvő Macedóniában nem csillapodott a feszültség: Tetovo környékén macedón rendőrök és albán fegyveresek vívtak tűzpárbajt, a városban pedig ez utóbbiakat támogató tömeg tüntetett. Ennek hatására méginkább vérszemet kaptak a szélsőségesek.
Macedónia északnyugati részén egy csöppet sem csökkent a több napja tartó feszültség. Szerdán - a példának okáért - Tetovo városában, ahol az albánok jelentős többséget alkotnak - a szélsőséges fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrökre. A határ körüli összecsapások után ez volt az első olyan támadás, amely az ország belsejében, egy nagyobb településen történt. A rendőrök nem kis megdöbbenésére.

A tüntetők a szélsőségesek mellett, ők meg a rendőrök ellen

Macedon rendörök tűzpárbajt vivnak az albán szélsőségesekkel
EPA fotó
Mellesleg a rendőri erők egy része éppen azzal a tüntetéssel volt elfoglalva, amely a város központjában zajlott. Ehelyütt több ezer albán a szélsőségesek mellett protestált, jogokat, külön országot, és más egyebeket követelve. .A tüntetők a tavalyelőtt hivatalosan feloszlatott albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) jelvényével ellátott zászlókat tartanak magasba és a város határából beszűrődő fegyverropogásra "UCK, UCK" kiáltásokkal válaszolnak.

A rendőrök pedig éppen a menetet biztosították, mikor a város szélén az albánok tüzet nyitottak egy járőrre. Az erősítés megérkezése után kiderült, édeskevés a szakadárok megfékezésére, ezért a fővárosból vezényeltek a helyszínre újabb - immár páncélozott járművekkel megerősített - alakulatokat.

Áldozatokról nem érkezett jelentés, a sebesültek számáról is ellentétes hírek láttak napvilágot, de egy bizonyos: legkevesebb négy rendőr került a tetovói kórházba. Albán részről természetesen nem tettek közzé nyilatkozatot. Az albánokról mindössze annyi derült ki, hogy két, egyenként 15 fős csoport hatolt be a városba. Megfigyelők szerint az albánok lépése azt jelenti, hogy a magát Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek nevező félkatonai csoportosulás megnyitotta Macedóniában a második frontot.

Nyomás, gyakorlás

A tüntetők nyomást akarnak gyakorolni a szkopjei kormányzatra, hogy a macedóniai lakosság negyedét, nem hivatalos adatok szerint harmadát kitevő albánokat ismerje el államalkotó nemzetként. Szkopje erre nem hajlandó. A Beta hírügynökség szerint a tüntetők bántalmazták az egyik szkopjei tévé operatőrét és összetörték felszerelését. A tetovói kórház nem volt hajlandó mentőautót küldeni a helyszínre, mondván: minden kocsija a harcok közelében tartózkodik.

A nagy visszatérők

A jugoszláv katonák visszatértek
EPA fotó
A jugoszláv haderő eközben megkezdte a visszatérését a Koszovó menti biztonsági övezetbe, hogy elvágja az ott tevékenykedő albán szélsőségesek összeköttetését macedóniai társaikkal.

A jugoszláv katonák szerda hajnalban kezdték meg bevonulásukat a macedón határhoz közeli biztonsági övezetbe, némi EU-megfigyelők kíséretével egyetemben. A NATO ugyanis nem szeretne, ha most az albán lakosok kezdenének tiltakozni. Eddig a koszovói szerbek - finoman szólva is - nehezményezték a többségi albán lakosság provokációit. Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a szerb erők nem fognak albánok lakta településekre bevonulni, és egyúttal nyugalomra intette a lakosságot és a felfegyverzett albán szélsőségeseket.

Az első - eddig Noraca és Trnava térségében állomásozott - szerb rendőri csapatok a Koszovó és Szerbia közötti ütköző övezet déli szeletébe vonultak be.

A dél-szerbiai tűzszünetet mindeddig nem sértették meg, ami - tekintve a balkáni viszonyokat - egészen új idők eljövetelének reményével kecsegtet. A belgrádi türelem mellett díjazandó az albán is, amely - állítják a jugoszláv fővárosban - érthető, mivel a hadsereg megjelenésével egy időben a macedón határ túloldalán aktivizálódtak az albán fegyveresek.

Rugova szólt

A békepárti, mérsékelt politizálásáról híres Ibrahim Rugova bejelentése - még ha nem is első ízben tett ilyet - viszont nagyobbat szólt, mintha puskát sütöttek volna el Pristinában. A tűzszünet megkötése után alig valamivel, s alig néhány nappal az érdemi, rendezést célzó tárgyalások előtt a Balkán Gandhijának nevezett Rugova újfent kijelentette: ,,Koszovónak függetlenné kell válnia Szerbiától, mert csakis így biztosítható a térség nagyobb fokú biztonsága" - hangoztatta szerdán folytatott berlini tárgyalásai során Ibrahim Rugova.

A mérsékeltnek számító Koszovói Demokratikus Liga (LDK) elnöke a német alsóház külügyi bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen ugyanakkor elhatárolta magát a szeparatista albán milíciák erőszakos akcióitól.  • Eladnék
  • Hírek