György
14 °C
24 °C

Szkopje albán támadástól tart

2001.03.28. 00:14
A macedón fővárosban a rendőrség megerősített egységei védik a hidakat és a fontosabb épületeket, mivel albán terrorista akciótól tartanak. Nem sokkal korábban a macedóniai albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege (UCK) egyik parancsnoka bejelentette, eltökélt szándékuk, hogy visszavágjanak.
A macedón rendőrség kedden fokozta a járőrözést Szkopjéban, mert albán terrorista akcióktól tart. Megerősített egységek védik a hidakat, a vasúti pályaudvarokat és buszállomásokat, a postákat és kórházakat és azokat az épületeket, amelyekben a sajtó dolgozik.

Szkpje: szétverük az UCK-t

A macedón védelmi minisztérium szóvivője nem sokkal korábban bejelentette: a hadsereg minapi rohama gyakorlatilag szétverte az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereget, s az UCK mint szervezett erő megszűnt létezni.

UCK: készek vagyunk a visszavágásra

Az UCK egyik parancsnoka viszont azt közölte, hogy a szervezet készen áll a harcok folytatására. A lipkovói körzet UCK-parancsnoka szerint a szakadár fegyveresek eltökélt szándéka, hogy visszavágjanak a macedón biztonsági erők újabb támadásai esetén. A parancsnok a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a gerillák állásaikban maradtak, várakoznak és felkészültek az önvédelemre. Állítása szerint az utóbbi időkben tapasztalt viszonylagos nyugalom korántsem jelenti a háború végét, és hozzáfűzte: minden a macedón hadsereg magatartásán múlik.

A gerillavezér kétségbe vonta, hogy a macedón kormány valóban párbeszédet akar. "Ebben a konfliktusban mi nem támadók vagyunk, hanem egy jogait követelő, szabad nép érdekeit védelmezzük" - mondta az UCK-parancsnok.

Washington szerint nincs még vége a harcoknak

Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden úgy értékelte, hogy a harcoknak Macedóniában még nincs vége, habár a szkopjei kormányerők "bizonyos előnyre tettek szert".Powell mindezt Hubert Védrine francia külügyminiszterrel folytatott találkozója után közölte.

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) kötelékében szolgáló német katonák őrizetbe vettek hétfőn harminc koszovói albánt a macedón határon húzódó hegyekben - közölte kedden a német KFOR-alakulatok szóvivője, Arne Pollei százados. Hozzátette: a német KFOR-katonák bizonyosra veszik, hogy szélsőségesekről van szó, akik át akartak jutni Macedóniába, hogy segítsenek a macedón kormányerőktől szorongatott albán fegyvereseknek.

Nem szűnik az albán fegyveresek tevékenysége Szerbia déli részén, a Presevo-völgyben sem. A jugoszláv Tanjug hírügynökség albán forrásokra hivatkozva jelentette kedden, hogy fegyveres támadás érte hétfőn a Cerevejka falu melletti szerb rendőri ellenőrző posztot. A jelentés szerint két támadó, köztük a térségben harcoló albánok egyik parancsnoka életét vesztette.