Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Koszovóban ölt a Macedóniában kilőtt akna

2001.03.30. 00:05
Lord Robertson NATO főtitkár megállapodott Borisz Tajkovszki macedón elnökkel abban, hogy a NATO és Macedónia vegyes bizottsága vizsgálja ki a koszovói Kriveniket Macedónia felől ért csütörtöki tüzérségi tűz okát. A támadásban hárman - köztük egy újságíró - életüket vesztették.
A macedón hadsereg és a kisebbségi albán gerillák közötti összeütközések átterjedtek a szomszédos Koszovóra. Az ENSZ koszovói rendőri missziójának szóvivője elmondta, hogy a Krivenik falura mért aknavetős támadás következtében három ember meghalt, köztük egy brit újságíró. Tizenhatan megsebesültek.

A forgatócsoport interjút készített, mikor becsapódott az akna

Szemtanúk szerint az akna a tömegbe csapódott, amikor éppen egy külföldi televíziós társaság készített interjút. A falu lakói a macedón hadsereget vádolták a támadás miatt, a macedón védelmi miniszter azonban nem vállalt felelősséget. Közben a NATO vezette békefenntartó erők, megerősítették járőreiket a tartomány határai mentén, hogy elvágják a kisebbségi albán felkelők utánpótlását. Ugyanakkor a BBC szerint felkelők nem mutatnak hajlandóságot a visszavonulásra.

Közösen vizsgálják ki a történteket

Robertson közölte: a NATO-t mélyen aggasztja ez az incidens és igyekszik mielőbb kideríteni, hogy mi is történt. Ennek érdekében szkopjei megbízottja, Hans-Jörg Eiff nagykövet nyomban felvette a kapcsolatot a macedón hatóságokkal, ő maga pedig felhívta telefonon Borisz Trajkovszki macedón elnököt. Az államfővel megegyeztek, hogy vegyes bizottság vizsgálja ki a történteket.

Cook ismételten tűzszünetre szólított fel

A brit nemzetiségű újságíró halálának hírére Robin Cook brit külügyminiszter csütörtökön ismételten felszólította a Macedóniában harcoló albán gerillákat, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal.

Albán mesterlövészek a macedóniai Gracsane falunál célba vették a francia AFP hírügynökség újságíróit. A kocsinak, amelyben a francia újságíró és fényképész ült, a hátsó ablakán hatolt be a golyó, amely szerencsére senkit sem talált el, jelentette a SRNA.

Mozgolódnak a koszovói albánok

A koszovói albánok körében gyorsított ütemben lajstromozzák a fegyverfogásra alkalmas férfiakat - jelentette csütörtökön a dél-szerbiai Bujanovacból szerzett információkra hivatkozva az ITAR-TASZSZ. A harcképes albánok számba vétele már befejeződött Pec járásban, és hamar kiterjedhet a térség szomszédos körzeteire is.

Az orosz hírügynökség szerint a koszovói albánok arra készülnek, hogy segítséget nyújtsanak a jugoszláviai és macedón kormány ellen harcoló szélsőséges csoportoknak. Az albánoknak állítólag az a tervük, hogy a "tartalékosokat" átdobják a Macedónia északnyugati szegletében és Dél-Szerbiában működő fegyveres gerillák megerősítésére.

A svájci albánok pénzt gyűjtenek az UCK számára

A Svájcban élő albánok ismét pénzt gyűjtenek Dél-Szerbiában és Macedóniában élő nemzettársaik számára, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) pénzelésére - jelentette ki Christian Dick, a svájci rendőrség nemzetközi terrorizmus elleni védelmi csoportjának vezetője.

"Amennyiben a helyzet Macedóniában komolyabbra fordul, az UCK nagyobb lendületet vesz, több pénzt és valószínűleg több fegyvert is kap majd Svájcból" - hangsúlyozta a tisztségviselő a Facts hetilapnak nyilatkozva. Hozzátette: a svájci rendőrség tud azokról az új pénzalapokról, melyek a konfliktusokkal terhelt térségek támogatására jöttek létre, mi több, így azokról a futárokról is tud, akik a Svájcban összegyűjtött pénzt a macedóniai háborús térségekbe szállítják - jelentette a B92 belgrádi rádió.