Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Albánok követték el a csütörtöki támadást?

2001.03.30. 19:29
Többhetes huzavonát követően pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ültek a dél-szerbiai válságban érintett felek, de a találkozó eredménytelenül ért véget. A koszovói albánok ugyanis változatlanul csak akkor hajlandóak szabadon engedni a fogságukban lévő két jugoszláv katonát, ha Belgrád a fegyver- és robbanóanyag-birtoklásért bebörtönzött albánokat szélnek ereszti. Eközben a Presevo-völgyben újabb fegyverszállítmányok érkeztek, a címzett változatlanul a Presevo, Bujanovac, Medvedja Felszabadítási Hadsereg (UCPMB). Macedón bejelentés szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a csütörtöki támadást magukat macedón katonáknak álcázó albánok követték el.
Jellemző a dél-szerbiai helyzetre, hogy a foglyok kérdése minden más egyéb kérdést maga mögé utasított, pedig jócskán akadnak még olyan témák, amelyek tisztázása enyhén szólva is égetően szükséges. Ezek között mindenképpen kiemelt helyet foglal el a tűzszünet megsértése, a fegyveresek átszivárgása Macedóniába.

A macedón különleges erők folytatják a tisztogató hadműveleteket
fotó: EPA
A NATO képviselője ugyanakkor reménykedik abban, hogy a következő találkozóig az albánok álláspontja már megváltozik. Peter Faith optimista hangulata ragadósnak bizonyult, minthogy az albánok részéről Ridvan Chazimi - ismertebb nevén Lesi kapitány - hasonlóképpen vélekedett, hozzátéve, talán a szerb kormány is hajlik majd az engedékenységre.

Belgrádban mindenesetre bejelentették, a jövő héten újfent s ugyanitt - vagyis a biztonsági övezet szélén fekvő Lucsanéban - folytatják az alkudozást.

A támadás miatt tüntettek

Eközben ezer albán tüntetett a macedón határhoz közeli Krivenikben, ahol csütörtökön három ember életét kioltotta egy akna, amelyet a szomszédos országban lőttek ki. Ám hogy pontosan ki, azt még mindig nem lehet tudni. A macedón határhoz vonuló albánok éppen ezért (is) tüntettek, követelve a felelősök felelősségre vonását.

Borisz Trajkovszki macedón államfő pénteken megismételte: haladéktalanul kivizsgálják a történteket, s ebben a NATO helyi szakértői is segítségükre lesznek. Lord Robertson NATO-főtitkár a történteket elítélő szerdai nyilatkozatában már jelezte a vegyes bizottság felállítását. Egy a KFOR-hoz közel álló személy ugyanakkor elmondta, a becsapódott gránát kínai gyártmányú volt. Szkopjéban egy névtelenséget kérő katonai vezető közölte: a macedón hadsereg nem használ Kínában gyártott fegyvereket, illetve lőszereket.

A macedóniai albánok viszont az incidens után közölték: nekik nincsenek olyan fegyvereik, amelyekkel át tudnának lőni a szomszédos Koszovóba.

Álruhás albánok voltak a támadók?

A macedón védelmi minisztérium viszont egy harmincfős, a macedón hadsereg egyenruhájába öltözött albán csoportot vádol a Krivenik elleni támadással. A KFOR megfigyelői szintén észlelték az alakulatot, s szóltak is a macedónoknak, hogy némileg vonuljanak vissza Gracsanica területéről, hogy azonosíthassák az ismeretleneket.

A Koszovó déli részét ellenőrző német KFOR-egység letartóztatta az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) 44 feltételezett tagját, majd átadta őket az ENSZ-rendőrségnek. A vád ellenük tiltott határátlépés és illegális fegyverviselés. Prizrenben és Pecben tartják fogva őket.

Macedóniában mindeközben a macedón erők változatlanul folytatják a "terep megtisztítását", ami helyi zsargonban annyit tesz, igyekeznek minden fegyveres albánt a lehető legrövidebb időn belül az ország határain túlra üldözni, avagy "ártalmatlanná tenni". Szkopjéban úgy vélik, "nagyon rövid időn belül vége lesz" az akiónak. A macedóniai Makfaks hírügynökség szerint csütörtökre virradóan húsz albán fegyveres Rogacsevo környékén tüzet nyitott a macedón hadsereg alakulatára, majd visszamentek Koszovóba.

Éppen az ilyen akciók miatt is vezényelt a KFOR újabb csapatokat a macedón határra. A NATO bejelentése szerint brit és svéd, nehézfegyverzettel bíró alakulatok indultak útnak a határsávba.

Belgrádi hírek szerint a Presevói-völgybe újabb fegyverszállítmányok érkeztek. Mint ahogy eddig is, úgy ezúttal sem lehet tudni, hogy kitől vásárolt a Presevo, Bujanovac, Medvedja Felszabadítási Hadsereg (UCPMB). A B92 rádió jelentése szerint Bujanovac térségében továbbra is folytatódnak a kiképzések.