Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Még nincs egységkormány Szkopjében

2001.05.08. 22:48
Az egyik legkisebb macedón párt még nem hozta meg a végső döntését arról, hogy csatlakozik-e az egységkormányhoz. Az UCK - amely ellen folytatja a macedón hadsereg az akcióját - eközben úgy vélekedett, nem sokáig lesz életképes az a kormány, amelyben nem foglal helyet a képviselője.
Macedóniában a legnagyobb albán ellenzéki párt haladékot kért arra, hogy eldöntse csatlakozik-e a tervezett nemzeti egységkormányhoz. Naser Ziberi, a Demokratikus Felvirágzás Pártja (PDP) parlamenti frakciójának vezetője kedden a nyugat-macedóniai Tetovóban tartott párttanácskozás után kijelentette: még nem hozták meg a végső döntést arról, hogy csatlakoznak-e az egységkormányhoz. A vita szerdán folytatódik, mert további konzultációkat folytatnak a pártonban, illetve a nemzetközi közösség képviselőivel. Ziberi hozzátette, hogy pártja számára "a háború leállítása a fő cél".

A kedd hajnalig tartó tárgyalások után a macedón kormányfő azt közölte, hogy a vezető macedón pártok megegyeztek abban, hogy valamennyi fontos albán és szláv párt részvételével nagykoalíciós nemzeti egységkormányt alakítanak. Ljupcso Georgijevszki miniszterelnök szerint a hadiállapot bevezetése lekerült a napirendről. A kormányfő a pártok közti maratoni tárgyalásokat követően újságíróknak nyilatkozva úgy pontosított, hogy az egyezség nagy része összeállt, és néhány simítást követően várhatóan már szerdán megalakul a koalíció. Georgijevszki szerint két vezető ellenzéki párt - a szláv többség szocialistái és a Demokratikus Felvirágzás Albán Pártja - kerül be a jelenlegi hárompárti koalícióba, amely egyébként máris magában foglalja a kisebbséget képviselő egyik politikai csoportot, az Albánok Demokratikus Pártját.

A hadiállapot tervének elvetését Georgijevszki azzal indokolta, hogy a kormányerők hétfőn sikeres harci műveleteket hajtottak végre a fegyveresek ellen.

Folytatódik a felkelők elleni akció

A macedón védelmi erők kedden is folytatták akcióikat az albán szélsőségesek ellen Kumanovo közelében. A Reuters szerint a hadsereg harckocsikkal, tüzérséggel és helikopterekkel támadta a lázadók állásait, s a felkelők csekély ellenállást fejtettek ki.

Blagoja Markovszki, a hadsereg szóvivője kumanovói sajtóértekezletén kijelentette, hogy addig folytatják tisztogató hadműveletüket, amíg fel nem számolják a "terroristákat". Hozzátette, a hadseregnek nem voltak veszteségei, míg az albánok komoly veszteségeket szenvedtek, részleteket azonban nem közölt.

Az UCK dühös

A Nemzeti Felszabadító Hadsereg (UCK) képviselői igen dühösen reagáltak az egységkormány megalakulásának hírére, valamint arra, hogy a kormány nem hajlandó velük párbeszédet folytatni. Kijelentették, hogy nélkülük semmilyen politikai megoldás nem életképes. Hisni Shaqiri, aki korábban a kormánykoalícióhoz tartozó Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) egyik képviselője volt és nemrégiben állt át a lázadókhoz, hiábavalónak minősített minden megbékélési kísérletet, amelyből kihagyják az UCK-t.

A felkelők magát Sokoli parancsnoknak nevező vezetője sem jósolt nagy jövőt az egységkormánynak, előrevetítve, hogy az hamarosan darabokra hullik szét, mert nem rendezi a macedóniai viszály fő kérdését. Az UCK nélkül alakított bármilyen kormány csupán azt eredményezi, hogy még több vér fog folyni - mondta vészjóslóan Sokoli.