Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Újabb összecsapások Tetovóban

2001.03.24. 21:42
A macedón kormányfő bejelentette, hogy a macedón hadsereg egy héten belül megkezdi a záró hadműveleteit az albán szélsőségesek ellen. Egy óra hosszáig tartó lövöldözés után szombat délután a macedón védelmi erőknek sikerült megakadályozni Gracsani falunál, hogy egy 50 tagú albán szélsőséges és fegyveres csoport Koszovó területéről bejusson Macedónia területére. Tetovónál pedig a macedón erők helikopterekből lőtték a város fölötti hegyeket. Az Európai Unió vezetői stockholmi csúcstalálkozójuk során támogatásukról biztosították a szkopjei vezetést, egyúttal azonban önmérsékletre is intették Macedóniát.
A macedón fegyveres erők szombaton helikopterekből lőtték a Tetovó feletti hegyeket, jelentette a Reuters, szemtanúkra hivatkozva. A két Mi-8 típusú teherszállító helikopter több rakétát is kilőtt azokra a pontokra, amelyekről a macedón erők feltételezik, hogy az albán lázadók utolsó bázisait képezik, jelenti a FoNet.

Három, macedón nemzetiségű polgár sebesült meg ma a tetovói Kale településen egy gránát robbanásakor. A délután folyamán Tetovóban még néhány detonáció hallatszott - jelentette a B92 Rádió tudósítója. Az egyik gránát, mely az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) állásai felől érkezett, eltalálta Tetovó külvárosának egyik házát, minek következtében három polgári személyi sérüléseket szenvedett. A macedón rendőrség a támadást tüzérséggel is viszonozta.

A francia hírügynökség a tetovói kórházban úgy értesült, hogy négy civil sebesültet szállítottak be a város fölötti, szlávok lakta Koltuk faluból. A dombokon megbúvó szakadárok egyik lövedéke egy falubeli házba csapódott. Hárman a robbanásban sérültek meg, a negyedik személy sokkot kapott a detonációtól. A kórház igazgatója szerint a tetovói összecsapások kezdete, március közepe óta 47 ember sebesült meg, köztük 15 polgári személy - írta az MTI.

Közelednek a harcok Szkopjéhoz

A harcok közelebb húzódtak Szkopjéhoz. A macedón kormányszóvivő szerint a fegyveresek, az UCK tagjai - egyoldalúan meghirdetett tűzszünetük és a kormány fegyverletételre felszólító ultimátuma ellenére - most egy második frontot akarnak nyitni Gracsani faluban, amely szép időben szabad szemmel is látható a fővárosból. A biztonsági erők megpróbálják kifüstölni a településre behatolt lázadókat, és állítólag több állásukat megsemmisítették.

A macedón parlament albán ellenzéki pártja, a Demokratikus Prosperitás Pártja, valamint Vaszil Tupurkovszki szintén ellenzéki pozícióban levő Demokratikus Alternatívája szombaton Szkopjéban megegyezett abban, hogy közösen fogják kezdeményezni a politikai pártok vezetőinek új találkozóját Borisz Trajkovszki macedón elnökkel. Az elképzelések szerint ezen a találkozón kerülne napirendre a jelenlegi macedón válság megoldásának lehetősége, valamint a nemzetek közötti viszonyok hosszú távú megoldásának kérdése is.

Nemzetközi mozgolódás

Németország 100 fős erősítést küld a Balkánra, hogy biztosítsa a Macedóniában állomásozó német katonák kivonását a harci övezetből. Olaszország ugyancsak szombaton bejelentette, hogy a nyugat-jugoszláviai Pecből március 31-ig átvezényel egy ejtőernyős zászlóaljat a a macedón határra, ahol az Egyesült Államok parancsnoksága alatt álló keleti nemzetközi dandár kötelékébe kerül.

A görög védelmi miniszter szombat délután rendkívüli tanácskozásra Szófiába utazott, hogy bolgár kollégájával áttekintse a macedón helyzetet. A Macedóniával határos Görögország és Bulgária növekvő aggodalommal szemléli az összecsapásokat, annál is inkább, mert a koszovói békefenntartók között mintegy 1500 görög katona szolgál. A görög védelmi miniszter kedden leszögezte: fel sem merülhet, hogy Görögország erősítést küldjön Koszovóba. Ivan Kosztov bolgár miniszterelnök pedig pénteken fegyveres segítésnyújtásra szólította fel a NATO-t és az Európai Uniót.

Az EU szombaton véget ért stockholmi csúcstalálkozója teljes támogatásáról biztosította a macedón kormányt, de "katonai önmérsékletre" és az albán kisebbség panaszainak orvoslására sarkallta.