Zoltán
10 °C
21 °C

Másnapos Szerbia

2000.10.18. 22:01
A bulinak vége, Szerbiában a kijózanodás percei váltották fel az eufóriával teli pillanatokat. Milosevics megbukott, de a Szerb Szocialista Párt élén ott van. A szövetségi kormány megalakítása miatt igen kemény csatározások folynak, mivel ha a jugoszláv elnököt Szerbia adja, akkor a miniszterelnököt Montenegrónak kellene, azaz az ottani szocialistáknak. Ami haladás mutatkozott, az a szerbiai átmeneti kormány, illetve a decemberi választások kiírása terén volt, bár ez sem mindenkinek üdvös.
Nem mindegy persze, hogy milyen ütemben sikerül a szövetségi kormányalakítási tárgyalásokat befejezni. A szövetségi parlament nem tevékenykedik, kormány még sehol. Bár optimistább becslések szerint e hét végén, illetve a jövő hét elején már felállhat a kabinet, melynek kormányfőjét Montenegrónak kell adnia. De mivel a hivatalos podgoricai vezetés következetesen bojkottálta a választásokat, így a szövetségi választásokon résztvevő montenegrói szocialistáknak kell adniuk a szövetségi kormányfőt.

Kostunica a szerb szocialisták bevonását szeretné a szövetségi kormányba?

A Crna Gora-i SNP azonban az amúgy sem egyszerű helyzetet még inkább bonyolította, mikor kötve az ebet a karóhoz, közölte: Kostnucia konzultáljon a Szerb Szocialista Párttal.

A szerbiai Nagy Testvér viszont ugyan azt mondja, amit a montenegrói kistestvér: mindennek az alkotmány szerint kell történnie, de részvételük a szövetségi kormányban attól függ, hogy a jelölt (akit feltehetően az SNP ad majd, de személye még rejtély) milyen programot terjeszt elő.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) java része azonban hallani sem akar a Milosevicstől ugyan látszólag megszabadult, de azért befolyása alatt lévő párt kormányban való részvételéről. A szövetségi parlament alsó és felső házában - amennyiben Kostunica komolyan gondolja a szerb szocialisták bevonását - könnyen a baloldal javára billenhet a mérleg nyelve. Az pedig cseppet sem könnyítené meg a jugoszláv kormány munkáját.

Kinek a jogkör, kinek a protokoll

Ugyancsak nem üdvös a DOS számára, hogy Vojiszlav Kostunica igen gyér jogkörrel bír, hiszen a '92-ben, majd legutóbb idén júliusban módosított jugoszláv alkotmány szinte protokolláris jogokat biztosít az elnöknek.

Nem így van ezzel a szerb elnök, illetve kormányfő. Milan Milutinovics a Szerbiai Demokratikus ellenzékkel folytatott alkudozásai során beleegyezett ugyan abba, hogy szakértői kormány alakuljon, melyben a DOS mellett a Vuk Draskovics vezette Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO), valamint a szocialisták kapnak helyet.

Milutinovics megvívta a maga harcát szocialista elvbarátaival is, s talán a kemény Milosevics-hívő hírében álló Gorica Gajevics, volt pártvezető erőteljes győzködésének hatására döntött úgy, hogy nem megy bele abba, hogy a december 23-án esedékes köztársasági parlamenti választások mellett még a szerb elnökválasztást is kiírja.

Elégedetlenek klubja

A decemberi választások időpontjával sem sokan elégedettek. Az SPS nem szerzett teljes hatalmat az előrehozott parlamenti választásokig, a DOS, amely - ha nem bonyolítja túl az alkudozásokat, és nem követ el valamilyen nagy baklövést - viszonylag nyugodtan dőlhet hátra, a szavazatok bizton befutnak, de nem sikerült elérniük az elnökválasztás kiírását. A SPO lehet azonban a legelégedetlenebb: csúful megbuktak a szövetségi parlamenti választásokon, amit a polgárok nem felednek, a decemberi megmérettetésig viszont esélyük sincs soraik rendezésére.

A háttérben azonban ott sertepertél a Szerb Radikális Párt, amely ugyan nem kívánt részt venni az átmeneti kormány munkájában, de ez nem jelenti azt, hogy a köztársasági parlamentben nem szeretnének minél nagyobb számba bejutni. Vojiszlav Seselj nem csak akkor képes meglepetést okozni, mikor fegyveres testőreit a sajtóra uszítja.