Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Milosevicset letartóztatják

2001.03.31. 14:30
A szerb belügyminiszter felhatalmazta a rendőrséget a volt jugoszláv elnök letartóztatására, miután szombatra virradóra meghiúsult Milosevics őrizetbe vétele. Dusan Mihajlovics kijelentette, hogy nem adják ki a háborús bűnökkel vádolt exdiktátort a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Milosevics továbbra is az elnöki rezidenciában tartózkodik, ahol felfegyverkezett hívei várják a rendőrség újabb akcióját. A bukott elnök azt mondta: élve nem hajlandó börtönbe vonulni.
Mihajlovics, szerb belügyminiszter
fotó: EPA
Elszánta magát a volt jugoszláv elnök letartóztatására a belgrádi vezetés. A szerb belügyminiszter bejelentette: felhatalmazta a rendőrséget a volt jugoszláv elnök letartóztatására. Dusan Mihajlovics elmondta azt is, hogy gyakorlatilag a hadsereg akadályozta meg Milosevics hajnali őrizetbe vételét. A gondot az okozta, hogy az épületet biztosító katonák nem az illetékes belügyi tisztségviselőnek adták át a kapukulcsokat, akinek át kellett volna vennie a rezidencia belső biztosítását, hanem Milosevics testőreinek.

Hívei védik Milosevicset az elnöki rezidencián

A korábbi heves összetűzés után újabb éles konfliktusra lehet számítani, amennyiben megpróbálják letartóztatni Milosevicset, az exdiktátor ugyanis a rendőrségi akció vezetőjének azt mondta: élve nem hajlandó börtönbe vonulni. Az RTL Klub helyszíni tudósítója arról számolt, hogy az elnöki rezidencia tele van fegyverekkel, lőszerrel és robbanószerrel. Mihajlovics ugyanakkor leszögezte, végre fogják hajtani a feladatot, és a volt elnök vagy feladja magát, vagy erővel állítják elő. A miniszter közölte, hogy a jugoszláv elnöki rezidencia épületét, ahol Milosevics jelenleg tartózkodik, a volt elnök magántestőrei - alapvetően párthívei - védik.

A rendőrségi akció Milosevics jugoszláviai felelősségre vonását célozza, a szerb belügyminiszter leszögezte: nem adják ki a volt elnököt az őt háborús bűnökkel vádoló Hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Korábban minden hírforrás arról számolt be, hogy péntekről szombatra virradóra letartóztatták a Hágában háborús bűnökkel, hazájában csalással, sikkasztással vádolt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt, ám a bukott diktátor szombat hajnalban nyilatkozott a B-92 rádiónak és azt mondta, hogy éppen barátaival kávézik.

Heves tűzpárbaj két sérülttel

Ezt megelőzően heves tűzharc volt a Milosevics-villa közelében. Hajnalban az exelnök agresszíven viselkedő híveinek csoportját, amely továbbra is kitartott a volt elnök háza mellett, pajzsokkal felszerelt rohamrendőrök kezdték szétoszlatni. Miután a ház bejáratát megtisztították tőlük, különleges egységek valósággal ostrom alá vették a bejáratot, a közelből pedig lövések dörrentek. A legtöbb lövés az épület felől hallatszott, azaz vélhetően Milosevics hívei, testőrei adták le őket. A tűzpárbajban egy vagy két rendőr megsebesült.

Reggelre a rendőrség több mint kétszáz méterre visszaszorította a volt elnök híveit, a polgári személyeket és az újságírókat Milosevics házától. Az épület közelében jelenleg csak a különleges rendőri egységek emberei tartózkodnak. Az AP mindebből azt a következtetést vonta le, hogy újabb rendőrség roham készül a volt elnök háza ellen.

Őrizetbe vétel majd szabadon bocsátás

Milosevcs hívei védik a rezidenciát
fotó: EPA
A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a volt elnököt előállották és később visszaszállították házába, miután - esetleg - korlátozták mozgásszabadságát, vagy éppenséggel házi őrizetbe helyezték. Belgrádi sajtóértesülés szerint péntek este rendőrök egy csoportja Milosevics házában arról próbálta meggyőzni a volt elnököt, hogy ellenállás nélkül tegyen eleget egy előállítási parancsnak. Ő azonban nem volt hajlandó eleget tenni a követelésnek, mondván, hogy a letartóztatására készülő rendőrök "NATO-bérencek".

Korábban a világ tévéállomásai egymás után sugározták azokat a felvételeket, amelyeken négy terepjáró gördült be a belgrádi bíróságnak helyet adó Igazságügyi Palotába. Belgrádi sajtóértesülés szerint az egyik sötét üvegű gépkocsiban ült Milosevics is, amit az összeverődött polgárok hangos tetszésnyilvánítása kísért.

Nincs hivatalos megerősítés

Belgrádi kormányzati vezetők nem erősítették meg egyértelműen Milosevics őrizetbe vételét, Zoran Djindjic szerb kormányfő például egy nyilatkozatában közölte, hogy "semmit sem tud róla". A CNN azonban korábban arról számolt be, hogy Milosevics letartóztatását megerősítették a belgrádi vezetők, de csak szombaton délelőtt jelentik be hivatalosan. Szocialista politikusok, Milosevics környezete végig tagadta, hogy letartóztatták volna a volt jugoszláv elnököt.

Richard Holbrooke ENSZ-megbízott szerint akár letartóztatták Milosevicset, akár csak később kerül sor erre, a volt jugoszláv elnök politikailag végleg ellehetetlenült, pályafutásának végérvényesen vége.

Rendőrök a ház körül
fotó: EPA
A pénteki akcióra azért került sor, mert szombaton lejár az a határidő, amelyet az Egyesült Államok a hágai törvényszékkel való jugoszláv együttműködés megítélésére szabott; ettől függ a Jugoszláviának nyújtandó amerikai gazdasági segély sorsa. Belgrádi vezetők viszont pénteken arról beszéltek, hogy egyelőre nincs törvényes alapja Milosevics hágai kiadatásának.

Kertész szembefordult Miloseviccsel

Mindeközben korábbi bizalmasa, a titkosszolgálati főnök, Kertész Mihály súlyos vádakkal illette Milosevicset. Az október óta vizsgálati fogságban lévő Kertész is sürgette a volt elnök letartóztatását, megakadályozandó, hogy fontos bizonyítékok tűnjenek el. A titkosszolgálatok korábbi vezetője azt állította az állami televíziónak, hogy Milosevics többször utasította, hogy több millió márkás összegeket utaljon át híveinek, valamint külföldi számlákra.