Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Hága cáfol és kiadatásokat követel

2001.03.26. 22:21
Némi csend után ismét vitától hangos a jugoszláv vezetés és a hágai Nemzetközi Törvényszék közötti viszony. A hágai testület főügyésze hevesen cáfolta azt a belgrádi állítást, miszerint egy hallgatólagos megállapodás értelmében egy évig nem zaklatja Belgrádot Milosevics ügyében, mint ahogyan azt a szerbiai igazságügyi miniszter állította.
Szlobodán Milosevics még mindig biztonságban
Minden bajok okozója Vladan Batics köztársasági igazságügyi miniszter volt, aki - miután hazatért hágai tárgyalásairól - közölte, a testület tagjai nem hivatalosan ugyan, de jelezték: a Nemzetközi Törvényszék kész lenne egy évig hallgatni, vagyis nem zaklatná Belgrádot e témával. Az új jugoszláv, illetve szerb vezetés nagy része hajlik ugyan arra, hogy Milosevicset állítsák bíróság elé - amely akár lehet a hágai is -, de ettől függetlenül igen kényes témának számít még mindig a volt elnök felelősségre vonásának kérdése.

Milosevics hívei rendre ott masíroznak a volt vezér rezidenciája körül, aki - a NATO bombázások évfordulóján - beszédben köszönte meg a kitartásukat, és ismét rámutatott, hogy kik is az igazi bűnösök - a Nyugat, meg a mostani vezetés.

Del Ponte cáfol és követel

A háromnapos balkáni körútjának első állomásán, a boszniai Banja Lukan azonban Del Ponte közölte: a nemzetközi testület nem módosított semmiféle határidőt, és követeli a hágai vádlottak - köztük Milosevics - azonnali őrizetbe vételét.

Elégedtelenkedő polgárok Belgrádban ugyanakkor akadnak már olyanok, akik a kormány felelősségét is felvetik, mikor a háborús bűnösök még mindig szabadon sétálhatnak. Natasa Novakovics, a Helsinki Bizottság emberi jogokkal megbízott tagja módfelett furcsának nevezte, hogy sok olyan - a múlt rendszerben elkövetett bűnökkel vádolt politikus nyugodtan ül otthonában, és senki sem bántja.

Letartóztatták Milosevics közeli munkatársait

Tegnap mindenesetre letartóztatták Milosevics egynéhány volt munkatársát, méghozzá hivatali visszaélés vádjával. Közöttük van Danilo Pantovics rendőrkapitányt, Uros Suvakovics, a Szerbiai Szocialista Párt vezetőségének tagját, valamint Nikola Csurcsics rendőrségi vezérőrnagyot, Rade Markovicsnak, az Állambiztonsági Hivatal korábbi vezetőjének helyettesét. Szintén a rendőrség vendégszeretetét élvezi Milos Loncsar, a Diplomáciai Lakásgazdálkodási Vállalat volt igazgatója, Radoszlav Szekulics, a Szövetségi Vámhivatal Mihalj Kertes előtti vezetője és Tomiszlav Jankovics, az Egészségbiztosítási Alap volt igazgatója.  • Vennék
  • Hírek