Viola
-6 °C
-2 °C

'Beteg' montenegrói szavazók

2000.09.24. 21:34
Csalásra gyanakodnak a DOS montenegrói képviselői, mivel közel 15 ezer polgár kívánt otthonában szavazni, ám a voksolást független megfigyelő nem kísérhette figyelemmel. Montenegróban a választási bizottság közleménye szerint a déli órákig a szavazásra jogosultak közel 12 százaléka adta le voksát. Szerbiában viszont ez az arány megközelítette az ötven százalékot. A montenegrói választási bizottság elnöke szerint Kostunica elnökjelöltet képviselő bizottsági tagok miatt ,,gondok vannak", ugyanakkor a demokratikus ellenzék a montenegrói államügyészségen feljelentést tesz montenegrói választókörzet bizottsági elnöke ellen.
Crna Gorában ma 670 szavazóhely nyílt meg, ahol a polgárok a szövetségi parlament alsó- és felsőházának tagjaira szavazhatnak. A montenegrói választókörzet választási bizottsága eredetileg azt közölte, hogy 671 szavazóhely fog nyílni a köztársaság területén, a vasárnapi montenegrói sajtóban azonban megjelent néhány polgár nyilatkozata, akik kijelentették, hogy az házaikban - amelyeket szavazóhelyekként határoztak meg - nem lesz szavazás.

Gondok Kostunicát képviselő bizottsági tagokkal?

Montenegróban összesen 440 655 szavazópolgárt vettek nyilvántartásba. Neven Gosovics, a montenegrói választókörzet választási bizottságának elnöke kijelentette, hogy egyes montenegrói szavazóhelyeken "vannak bizonyos gondok", méghozzá "kizárólag azok miatt a választási bizottsági tagok miatt, akik Vojislav Kostunica elnökjelöltet képviselik". Állítása szerint ugyanis ezek a bizottsági tagok "saját választói névjegyzékekkel jelentek meg", ez pedig értékelése szerint nincs összhangban a vonatkozó előírásokkal.

Montenegróban összesen 440 655 szavazópolgárt vettek nyilvántartásba
Azt is elmondta, hogy egyes szavazóhelyek közvetlen közelében "ismeretlen személyekre figyeltek fel", akik nyilvántartást vezetnek a részvételi arányról.

Anto Jankovics, a Demokratikus Átalakulás Központja elnevezésű polgári szervezet igazgatója ezzel kapcsolatban a Beta hírügynökségnek elmondta, ők már két nappal ezelőtt bejelentették, hogy figyelemmel fogják kísérni a választások menetét a köztársaság területén, mert a törvény ezt nem tiltja, mint ahogy a megfigyelésnek azt a módját sem, hogy valaki jelen legyen a szavazóhelyek közvetlen közelében.

A demokratikus ellenzéknek nem engedélyezték, hogy részt vegyenek a választási eljárások lebonyolításában

A montenegrói szavazás idő egésze alatt a demokratikus ellenzék képviselőinek mégsem engedélyezték, hogy nyilvántartást vezessenek a szavazataikat leadott választópolgárokról, hogy részt vegyenek a választási eljárások lebonyolításában, sem azt, hogy betekintést nyerjenek az egyes szavazóhelyek részvételi arányának listájába - ezt Goran Vaszics és Dragoljub Bozsovics, az SZDE montenegrói választásokat felügyelő bizottságának képviselője jelentette ki az újságíróknak.

A felügyelő bizottság tagjai előre jelezték továbbá, hogy a Crna Gorában zajló események miatt a demokratikus ellenzék választási törzskara a montenegrói államügyészségen feljelentést tesz Neven Gosovics ellen. "Alapos a gyanúja annak, hogy Gosovics az egyik irányítója mindazoknak a montenegrói választási csalásoknak, amelyeket a Szocialista Néppárt készített elő, állítólag például 18.085 montenegrói választópolgár kérte, hogy levélben adja le szavazatát - vagyis ennyien nem tudnak betegség vagy hasonló ok miatt elmenni a szavazóhelyre"- ismertették az SZDE képviselői.

Lenyúlták a szavazólapok

A DOS képviselői arról is beszámoltak, hogy Baosici nevű helyen egy koszovói szerb a választási bizottság egyiktagjával egyetemben 53 szavazólapot emelt el, s miután Szlobodan Milosevics neve előtt szereplő számot bekarikázták, a szavazócédulákat erővel begyömöszölték a szavazóurnába. A DOS illetékesei büntetőfeljelentést tettek a Herceg Novi-i rendőrségen.

Podgoricában a Jugoszláv Hadsereg műveldőési házában ismeretlen személyek pedig megsemmisítették a szavazóurnákat és ellopták az szavazólapokat - állították szemtanúk.

Szerbiában közel 50 százalékos a részvétel

Az SNP egyik eseménnyel kapcsolatban sem adott ki kommentárt. Montenegróban - áll a választási bizottság közleményében - a déli órákig a szavazásra jogosultak közel 12 százaléka adta le voksát. Szerbiában viszont ez az arány megközelítette az ötven százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!