Szilárda
-4 °C
3 °C

A jugoszláv légiutak szoros ellenőrzés alatt

2000.10.02. 08:02
A NATO közelről figyeli a repülőgép-forgalmat Jugoszlávia felett, mivel attól tart, hogy a jugoszláv elnök a menekülést választja. Így jöttek rá, hogy Slobodan Milosevics ,,bankára" hat hét alatt legalább kétszer utazott Kínába, ahol Milosevics vagyonának nagy része található - tudta meg a brit Sunday Times. Az egérút nem tűnik egyszerűnek: mivel Jugoszláviát elhagyva Magyarországon vagy Románián, esetleg Bulgárián keresztül kellene repülni. A külügyminisztérium sajtószóvivője a lap arra vonatkozó értesüléseit, hogy a Magyarország felett átrepülő Milosevicset a NATO gépei elfogják, megalapozatlan híresztelésnek nevezte.
A jugoszláv légtér ellenőrzése már a választások előtt elkezdődött, így jöttek rá a nyugati hatalmak, hogy Borka Vucsics, akit Milosevics személyes bankárának tartanak, az elmúlt hat hét alatt legalább kétszer utazott Kínába, ahol - a titkosszolgálati információk szerint - Milosevics személyes vagyonának nagy része található, megközelítőleg 200 millió dollár értékben.

A Sunday Times amerikai forrásra hivatkozva közölte, hogy a NATO ,,megakadályoz minden magánrepülőn történő menekülési kísérletet". A ,,magánrepülőn" pontosítás azért került a nyilatkozatba, mert a NATO nem lőne le kereskedelmi járatot. A magánrepülőt vagy a jugoszláv kormány DC-10-esét könnyen azonosíthatnák és ,,hatástalaníthatnák". A külügyminisztérium sajtószóvivője a lap arra vonatkozó értesüléseit, hogy a Magyarország felett átrepülő Milosevicset a NATO gépei elfogják, megalapozatlan híresztelésnek nevezte. Az észak atlanti szervezet legnagyobb félelme azonban az, hogy Milosevics - álnéven - valamelyik kereskedelmi járatra ül fel, s azt a gépet sokkal nehezebb lenne áldozatok nélkül ,,befogni".

Elképzelhető, hogy Milosevics felesége és gyermekei már elhagyták az országot, mivel napok óta nem tudnak róluk az illetékesek.

Egérút

A nyugati hatalmak természetesen Kínát tartják a legvalószínűbb rejtekhelynek. A kérdés az, hogy hogyan tud Milosevics eljutni odáig. A Kínába vezető út nehéznek ígérkezik, mivel Jugoszláviát elhagyva Magyarországon vagy Románián, esetleg Bulgárián keresztül kellene repülnie. A NATO-tag Magyarországon keresztül vezető út valószínűtlen. A bulgáriai terv szintén nehezen megvalósítható, mivel Bulgáriát elhagyva a Fekete-tenger fölött, szintén NATO (török, amerikai) harci gépekkel kerülhet szembe a jugoszláv gép. Amennyiben ez az elképzelés válik valóra, szinte csak a romániai egérút marad, ám keleti szomszédunk is NATO-taggá szeretne válni, így igen valószínűtlen, hogy kihagyná Milosevics elfogásának lehetőséget.

A kezdeti nehézségek ellenére, ha a gép eljutna az orosz légtérbe, valószínűtlen, hogy az oroszok behunyják a szemüket.

A helyzet természetesen más, ha Milosevics egy kereskedelmi járattal menekül, és ki tud siklani a figyelő radarok között, hiszen Kínába érkezése után szinte semmi esély sincs arra, hogy a hágai bíróság által körözött elnököt az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Milosevics megtakarításai

A jugoszláv elnök valószínűleg tett félre elég pénzt, hogy az esetleges illegalitásban letöltendő életét finanszírozni tudja. Mint ismeretes a kilencvenes évek elején a szerbek magánbankszámláit befagyaszotta az elnök a harci kiadásokat fedezése és a hiperinfláció leküzdése érdekében.

E mellett több millió dollárra teszik az elnök személyes vagyonát. A pénz Cipruson, Libanonon és Kínán keresztül utazott, és mivel ma már nem túl nehéz a pénzt tisztára mosni, valószínűleg sose bukkannak nyomára a nyugati országok nyomozói.

Jugoszláv politikusok zsákutcában

Több jugoszláv politikus szeretne kikerülni a zsákutcából:. Milosevics még mindig ellenőrzés alatt tartja őket, de egyre többen a mostani elnök nélkül képzelik el a jövőjüket.

Nyugati források szerint több magas tisztségviselő nemrégiben Budapesten járt, ahol információkat és bizonyítékokat kínáltak fel szabad elvonulásért cserébe, írta a Sunday Times.

Egy szintén nyugati diplomata szerint Milosevics ,,egy sérült bölény, akit bár térdre kényszeríttettek, még mindig sok kárt okozhat". Erről Gajevics - a párttitkár - feje is tanúskodhat, mivel ahhoz vágta Milosevics hamutartóját, amikor a titkár felhívta az elnök figyelmét arra, hogy a rendőrség és a katonaság tagjai között egyre többen mutatnak nyílt szimpátiát az ellenzék iránt.

Az ellenzék legfőbb feladata, hogy elkerüljön minden nyílt együttműködést az amerikai és a nyugat-európai kormányokkal. Milosevics legfőbb érve ugyanis az, hogy az ellenzék a nyugati, lázító elemekkel együttműködik.

Putyin: A jugoszláv népnek saját magának kell dönteni sorsáról

A múlt héten a görögök és az oroszok is felajánlották segítségüket a politikai krízis megoldásában. A görög ajánlat nem semleges és ezért kicsi az esélye, hogy a megoldáshoz vezessen. Ellenben az orosz ajánlat, Igor Ivanov külügyminiszter közbenjárására, mindkét oldal számára elfogadható alternatívát nyújt. Sokat viszont nem javíthat a helyzeten egyik ország küldötte sem, hiszen mint Putyin elnök hangsúlyozta: ,,A jugoszláv népnek saját magának kell dönteni sorsáról és a jövőjéről, külső erők beavatkozása nélkül".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!