György
14 °C
24 °C

Tüntettek a letartóztatott boszniai szerb mellett

2001.04.16. 17:50
A hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítják azt a boszniai szerb katonai parancsnokot, akit a NATO-erők vasárnap tartóztattak le Boszniában. Dragan Obrenovicsot a Srebrenicában elkövetett tömeggyilkossággal kapcsolatban vádolják. Becslések szerint mintegy hétezer muzulmánt öltek meg a szerbek 1995-ben a város bevétele után. Dragan Obrenovics volt a Srebrenicát elfoglaló csapatok egyik főnöke. Hétfőn több mint ezer boszniai szerb tüntetett Zvornikban Obrenovics letartóztatása miatt.
Ezer boszniai szerb tüntető tiltakozott hétfőn a muzulmánok ezreinek meggyilkolásáért felelősnek tartott Dragan Obrenovics előző napi letartóztatása ellen. A boszniai szerb hadsereg alezredesét Bosznia északkeleti részén - állítólag apja házának kertjében - tartóztatták le civil ruhás SFOR-katonák, majd Hágába szállították, ahol a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék működik. Obrenovics a körözését titokban tartó törvényszék vádirata szerint a zvorniki szerb hadcsoportok parancsnokaként 1995 júliusa és novembere között több ezer boszniai muzulmán férfi lemészárlásáért volt felelős.

A hétfői zvorniki tüntetők főként a hágai törvényszék tevékenysége ellen tiltakoztak, egyebek között azt követelve, hogy vessenek véget a letartóztatások sorozatának. Akciójuk jelentős rendőri készültség és két SFOR-helikopter felügyelete mellett zajlott, de alig 40 perc alatt véget is ért.

Az alezredes egy volt beosztottja tévedésnek minősítette a letartóztatást. Egy másik tiltakozó szerint az SFOR-akció bűntény volt, és a letartóztatást a másik oldalon is hasonló tetteknek kellene követniük. Egy Közép-Boszniából menekült szerb viszont arról beszélt, hogy a bűnösöknek bíróság elé kell állniuk, ezzel is mentesítve a felelősség terhe alól mindazokat a szerbeket, akik háborús bűnök elkövetésében nem vettek részt.

Vasárnap Zvornikban letartóztatták Dragan Obrenovics alezredest, a boszniai Szerb Köztársaság hadserege zvorniki brigádjának parancsnokát. Obrenovicsot a Zvornik melletti Kozluk helységben tartóztatták le vasárnap délután 13 óra körül, ahol a családjával ünnepelte a húsvétot.

Az akció nem a boszniai szerbek nagy részét érte váratlanul, hanem Obrenovicsot is, mivel a neve nem szerepelt a nyilvános listán. Florence Hartmann, a Hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivője közölte ugyanakkor, hogy Obradovicsot Zvornikban egy lepecsételt vádirat alapján tartóztatták le. A vádemelés időpontja április 9-e. Mint pontosított, a vádirat az 1995 júliusa és októbere között elkövetett bűntényekre vonatkozik, amelyek kötődnek a srebrenicai vérengzéshez is. A hágai testület gyanúja szerint Obrenovics ebben az időben - mint a boszniai szerb hadsereg zvorniki körzetének parancsnokaként - felelős volt több ezer boszniai muzulmán meggyilkolásáért. Ezért népirtásban való részvétellel gyanúsítják.

Hartmann azt nyilatkozta, hogy Obrenovicsot valószínűleg a hét folyamán hallgatják ki első ízben Hágában. Cáfolta, hogy a szerb férfi letartóztatásában részt vettek volna a Hágai Nemzetközi Törvényszék kivizsgálói, s azt állította, az egész akciót az SFOR vitte végbe. Mint mondta, Carla del Ponte főügyész igen elégedett az SFOR akciójával.