Emília
18 °C
26 °C

Nem hivatalos eredmény: Rugova győzött Koszovóban

2000.10.29. 17:26
Ibrahim Rugova, a mérsékelt Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) vezetője vasárnap bejelentette, hogy pártja megnyerte a szombati koszovói helyhatósági választásokat. A békepárti albán politikus a szerbiai tartomány fővárosában, Pristinában közölte: az előzetes eredmények szerint az LDK jelöltjei szerte a tartományban mintegy 60 százalékos eredményt értek el. A választásokat megrendező Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után hétfőn teszi közzé az első hivatalos választási eredményeket. A koszovói szerb lakosság szinte teljes egészében bojkottálta a szavazást, mert helyzetét nem érzi biztonságosnak.
Rugova - aki egy évtizeden át a Slobodan Milosevics jugoszláv exelnök elleni passzív ellenállási mozgalom élén állt - leszögezte: az LDK magas lakossági támogatása a párt politikájának megerősítését és egyben elismerését jelenti. A politikus ugyanakkor leszögezte, hogy pártja - amely a tavaly feloszlatott albán Koszovói Felszabadítási Hadseregből (UCK) képződött radikális pártokkal szemben győzött - a jövőben is rugalmas politikát kíván folytatni.

Ibrahim Rugova
A szombati szavazáson
A szombaton az EBESZ felügyelete alatt megtartott helyhatósági választásokon összesen 1464 szavazóhelyiséget állítottak fel, melyek 19 óráig fogadták a voksukat leadókat. A szavazásra jogosult 901 000 személy a jugoszláviai tartomány 30 községében összesen 920 önkormányzati képviselőt választhatott meg. Pristinában, Koszovó fővárosában 51 önkormányzati mandátum sorsát döntötték el a többségükben az LDK-nak bizalmat szavazó polgárok.

A szerb lakosság bojkottálta a választásokat

A 18 politikai párt, két szövetség és három polgári csoportosulás 5546 jelöltet állított, rajtuk kívül 15 független jelölt is indult. A többségében albánok lakta Koszovó szerb lakossága bojkottálta a választásokat. Az utóbbi időkben százezresre fogyatkozott szerb népesség arra hivatkozva maradt távol, hogy a szerb emberek nincsenek biztonságban a tartomány területén, amióta Koszovót gyakorlatilag elszakították Szerbiától, és nemzetközi igazgatás alá helyezték.

Az összesen 46 ezer választásra jogosult koszovói szerb közül mindössze ezren vetették fel magukat a választói névjegyzékbe.

A szavazást az EBESZ felügyelte

A választásokat mintegy 4000 helyi és 1500 külföldi megfigyelő követte nyomon. Az első jelentések szerint különösebb visszaéléseket nem tapasztaltak, csak a helyi választási rendszer meglehetősen bonyolult voltából következő apróbb félreértések és hibák nehezítették a szavazatok hiteles összeszámlálását.

Szerbiától minden helyi erő elszakadna

Az albán pártok mindegyike egyetért abban a követelésben, hogy Koszovót jogilag is el kell választani Szerbiától. E kérdés megítélésében nincs köztük különbség, de az fontos kérdése a mostani választásnak, hogy a kiegyezésre hajló Ibrahim Rugova köré tömörülő mérsékeltebb erők avagy a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadseregből (UCK-ból) sarjadt radikális albán nacionalista pártok fogják-e uralni a koszovói helyhatóságokat.