Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Több helyütt megismétlik a szerbiai választásokat

2001.01.04. 08:48
Nagyon könnyen megeshet, hogy az új szerb kormány csak februárban alakul meg, minthogy a Legfelsőbb Bíróság helyt adott a Szerb Radikális Párt fellebbezésének, majd a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság úgy döntött: január 10-én tizenkilenc körzetben meg kell ismételni a parlamenti választásokat.
A választási bizottság korábban ,,gazdaságossági elvek" miatt tekintett el attól, hogy azokon a helyeken, ahol kisebb-nagyobb szabálytalanságok történtek, megismételjék a voksolást. A Vojiszlav Seselj vezette nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) azonban úgy gondolta, hogy ez mégsem járja, úgyhogy fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróság pedig neki adott igazat, így aztán tizennégyezer polgár újra az urnák elé járulhat.

Seselj, az időhúzó

Nyilvánvaló, hogy Seseljék ezzel a lépéssel nem tudnak jelentősen változtatni a parlamenti erőviszonyokon. A kétharmados többséget elért Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) pozícióját semmiképp sem gyengítheti az újraszavazás. Ám Milosevics egykori harcostársa, Seselj tisztában van azzal, hogy e lépésével a parlament és a kormány megalakulása késleltethető. Legjobb esetben alig fél hónapig kell várni, tehát január végén már össze is ülhet az új parlament, majd valamikor februárra akár kormánya lehet Szerbiának.

Már pedig a meglehetősen ingatag belpolitikai helyzetben nagyon is szükség volna az új kormány megalakulására. A súlyos gazdasági bajok, a kínzó áramgondok, a belpolitikai kötélhúzások egy erős kormányt is megviselnének, nemhogy egy ilyet, amely még csak elméletben alakult meg. A széthúzás jelei már most tapasztalhatók a DOS sorain belül.

Nicsak, Csacsak

Újabb belpoltitikai viharok várhatók a szerb elnök megválasztásával kapcsolatban. A valós hatalommal nem rendelkező, inkább formális köztársasági elnöki funkciót még Milan Milutinovics a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tagja, vagyis Szlobodan Milosevics exelnök hű vazallusa tölti be. Velimir Ilics, Csacsak város polgármestere, a DOS egyik vezetője szerint nem lehet változásokról beszélni, ha az SPS egyik vezetője marad Szerbia elnöke. Az októberi miniforradalomban nagy szerepet játszó, a szerb tévé épületéhez földgyaluval utat vágó csacsakiak első embere ezért úgy vélekedett, a szerbiai elnökválasztást legkésőbb két hónapon belül ki kell írni, s hogy ez az egyik kulcskérdése lesz az új demokratikus hatalom határozottságának és képességeinek.

Király lenne az elnök

Csacsak polgármestere egyúttal nem rejtette véka alá, hogy határozottan eltökélte, hogy jelöltetni fogja magát Szerbia első emberének tisztségére, de hozzátette: több jelöltre is számít. Egyik fő feladatának tekintené - már amennyiben ő ülne az államfői székben - , hogy az elnöki pozícióból mielőbb helyreállítsa a monarchiát, s mint mondta, erről hosszasan konzultált Sándor herceggel. Ám demokratához hűen, azért hozzátette a csacsaki polgármester, "semmit sem lehet erőszakkal megvalósítani, meg kell hagyni a lehetőséget a lakosságnak, hogy ő maga döntsön a monarchikus berendezkedés visszaállításáról".  • Vennék
  • Hírek