Frigyes
17 °C
25 °C

Szerbiában áram még nincs, feszültség már van

2000.12.28. 21:13
A szerbiai katasztrofális áramellátás miatt csütörtökön benyújtotta lemondását a szerb bányászati és energetikaügyi miniszter. Szbroljub Antics nem részletezte döntésének hátterét, de annyit közölt, reményei szerint szombatra már sikerült kilábalni ebből az áldatlan állapotból és vasárnapra már elegendő energia lesz. Antics egyúttal közölte, megállapodást írtak alá a Gaspormmal a jövő évi gázszállítást illetően. Mindazonáltal úgy vélte, lehetséges, hogy nem tett meg mindent a kialakult helyzet megelőzéséért, ezért döntött a lemondása mellett.
A szerb energetikaügyi miniszter lemondása, illetve optimizmusa csütörtökön még nem éreztette hatását. Helyszíni információink szerint több helyütt súlyosbodott a helyzet. A Obrenovaci hőerőműben például újabb hibák keletkeztek, így hiába esett valamennyi eső és emelkedett a folyók vízszintje, a hőerőmű mégsem tud áramot termelni. Szinte egész Szerbiában állandósultak az áramszünetek, az eltérés csupán abban van, hogy mennyi ideig nincs áram. Általában naponta háromszor kapcsolják ki a szolgáltatást, a fővárosban azonban csak kétszer, és a vidéken élők némileg zokon is vették, hogy míg miközben ők a nappali időszakot arra használják ki, hogy beszerezzék az esti megvilágításhoz szükséges gyertyákat, addig Belgrád utcái - mintha mi sem történt volna - fényárban úsznak. És az sem vigasztalja őket, hogy az illetékesek szerint a közvilágítás nem emészt fel sok energiát

Olcsó áramot veszenk

A szerb energiaszolgáltató, az EPS mindenesetre garantálja, hogy a szilveszterezéskor már nem lesz áramkorlátozás. Az EPS képviselő közölték, jelenleg naponta 30 millió kilowattórát szállítanak be az országba, de Magyarországról nem, mivel a magyar árak magasabbak, mint például Bulgáriában. Szerb részről felvették a kapcsolatot a macedón szolgáltatóval is, amelynek illetékesei közölték, minden felesleget azonnal átirányítanak a szomszédos tagköztársaságba.

Washington segít

Az amerikai kormány fejlesztési hivatala, az USAID közölte, Szerbiának 10 millió dolláros gyorssegélyt folyósítanak, amelyet az illetékes szerb vállalatok meg is kaphatnak a belgrádi amerikai nagykövetségtől. A szerb belügyminisztérium egyik vezetője, Bozsidar Prelevics csütörtökön arra kérte a polgárokat, hogy olyan módon szervezzenek az áramkimaradások miatt tiltakozó akciókat, hogy semmiképpen se fajulhassanak odáig az események, hogy sérüljenek az emberi jogok. Prelevics úgy vélte, utak, hidak és a vasúti átkelők elzárása teljesen felesleges, mert az amúgy is sok gonddal küszködő embereknek csak még jobban megnehezítik az életüket.

A tiltakozástól csak feszültség lesz, de nem áram

Zoran Djinjics, a DOS-kormányfőjelöltje csütörtökön közölte, megértéséről biztosította a polgárokat, de úgy vélte, a tüntetésekkel nem javítható a helyzet.Belgrád Vidikovac negyedében korábban több órás útlezárással tiltakoztak a polgárok a hosszú áramszünet miatt, a közép-szerbiai Pozsarevacban csütörtökre pedig magánvállalkozók hirdettek tiltakozó tüntetést.