Auguszta
-7 °C
0 °C

Szerbia sötétben tapogatózik

2000.12.27. 20:29
Szerbiában sötétség az úr. Az emberek gyertyalángnál silabizálják a kormányfői posztra leginkább esély Zoran Djindjics nyilatkozatát, mely szerint a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) győzelme jó dolog, de az áramszolgáltatás csak jövőre lesz ,,elfogadható". Szerbiában gyárak, iskolák, óvodák zárták be kapuikat, mivel a villamos energia mellett a fűtéssel is gondok vannak.
A szombati választások eredményeinek tükrében az abszolút befutó DOS vezetői igyekeznek megnyugtatni a szilveszterre készülődő polgárokat, nem sok sikerrel. Zoran Djindjics, Szerbia leendő kormányfője közölte, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az áramellátás az új év elejéig megoldódjon. A katasztrofális helyzet kiváltó okaként említetik, hogy rendkívül alacsony a Duna és Száva vízállása, emiatt nem üzemel teljes kapacitással a kostolaci és a obrenovaci hőerőmű, és a Vaskapunál is gondok léptek fel.

A pravoszláv Szerbiában nem most van karácsony, mégis sokan gyertyát gyújtanak
Szakemberek szerint ésszerű megoldás lenne, ha az árammal fűtő lakosságot áremelések révén vennék rá az villamos energia ésszerűbb felhasználására, ám ez közvetve a kormány kompetenciája, az pedig még megalakulása előtt feltehetően nem kíván ilyen intézkedéseket meghozni.

Uzsice teljes sötétségben

A választások utáni győzelmi parádé hozományaként a szerb főváros fényárban úszott, amit vidéki lakosok sérelmeztek. Uzsicén és környékén az áramkorlátozás eléri a napi 15 órát, sőt egyes helyeken meg is haladja. Az uzsicei áramszolgáltató már két napja egyszerre két illetve három fogyasztói csoportot kapcsol ki négy óránként. A hivatalos nyilatkozatok tükrében némi javulás várható szerda éjjelre, amikor a Nikola Tesla, illetve a Kostolag hőerőművek gépei a késő esti órákban működésbe lépnek.

Szándékosság a háttérben?

Szerbiai hivatalos választási eredmények
A szerbiai Köztársasági Választási Bizottság elnöke közzétette a szombati parlamenti választások hivatalos eredményét. E szerint a Szerbiai Demokratikus Ellenzék a szavazatok 64,08 százalékát szerezte meg és 176 képviselője lesz a 250-ből. A többi párt eredménye: Szerbiai Szocialista Párt 13,76 százalékát - 37 mandátum, Szerb Radikális Párt 8,59 százalékát - 23 képviselői hely, Szerb Egységpárt 5,33% - 14 képviselői hely. Szimics közölte, hogy a parlamentbe jutási (5%) küszöböt nem érte el a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Demokratikus Szocialista Párt, a Szerb Szociáldemokrata Párt és a Jugoszláv Baloldal. A választásokon a bejegyzett szavazópolgárok 57,72%-a voksolt. A választási bizottságok munkájában észlelt mulasztások miatt ugyan a Köztársasági Választási Bizottság megsemmisítette 19 választóhelyen a választások eredményt, ám ott sem lesz második forduló, mivel a bizottság értékelése szerint ez nem befolyásolná a megszerzett képviselői helyek számát
Igen sokan vélik úgy Szerbiában, hogy a drasztikus áramkorlátozásokat nemcsak az idei szárazság miatt kellett bevezetni, hanem azért is, mert ,,szándékosan használták túlzott mértékben a Djerdap I. víztározó tartalékait. A djerdapi víztározót december folyamán a Szerbiai Villanygazdaságból érkező rendeletek alapján folyamatosan ürítették. A köztársasági választások megtartásának napján a tartalékcsökkentés a kritikus szint alá süllyedt, s ez a Drmno hőerőműnek a rendszerből való kiesését és a villanyáram-leszállítás drasztikus csökkenését jelentette.

A DAN koalíció vezetői a volt szerbiai kormányt, a szocialista-baloldali paktumot hibáztatják a kialakult helyzetért, mivel szerintük az elmúlt időkben egyszerűen nem törődtek az energiaszolgáltató szektor korszerűsítésével. A koalíció egyik vezetője, Nada Kolundzsija szerdán közölte, hogy ők már a nyár folyamán jelezték az illetékes helyeken a várható problémákat az áramszolgáltatás terén, de akkor sem az áramszolgáltató sem pedig az akkori kormány nem tett semmit. Kolundzsija szerint nem lehet véletlen, hogy éppen a parlamenti választások idején lett a legkritikusabb a helyzet.

Djindjics kevesebb minisztériumot akar

A jelenlegi helyzetben a DOS vezetőinek más irányú bejelentései szinte visszhang nélkül maradnak, ami hellyel-közzel érthető is, hiszen a lakosok általában a másnapi újságokból értesülnek arról, hogy mi is történik az országban, mivel a napi három-négy órás áramellátás nagyjából csak arra elegendő, hogy a legszükségesebb munkákat elvégezzék.

Zoran Djindjics szerdán közölte, a jövendő kormány néhány minisztériummal kevesebbet kíván működtetni. Így nem lesz tájékoztatásügyi, önkormányzati, családügyi, határon túli szerbek ügyeit intéző tárca, de megmarad a művelődési és kisebbségi minisztérium.

A DOS kormányfőjelöltje egyben közölte, a kormány tagjainak névsora a jövő év első napján lesz teljességében ismert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!