Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Tűzszünet Dél-Szerbiában

2001.03.12. 21:10
Tűzszüneti megállapodást kötöttek hétfőn a dél-szerbiai válságban szemben álló szakadár albán fegyveresek és a jugoszláv biztonsági erők. A tűzszünet március 19-ig érvényes, vagyis a feleknek eddig van idejük arra, hogy tárgyalóasztal mellett tisztázzák a dél-szerbiai válságot kiváltó okokat.
A tűzszüneti megállapodást előbb a Koszovó menti biztonsági övezet délkeleti részén tevékenykedő szakadár albán fegyveresek - a magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező szervezet - képviselői írták alá az általuk ellenőrzött Konculj településen, Peter Faith, a NATO-főtitkár különmegbízottja jelenlétében. Később Nebojsa Csovics szerb kormányfőhelyettes is aláírta az egyezményt a Koszovó és Közép-Szerbia közigazgatási határa mentén fekvő Merdare településen, szintén Faith jelenlétében. A tűzszünet március 19-éig érvényes.

A megállapodásban a szemben álló felek vállalták a tűzszünetet és mindenféle katonai tevékenységtől való tartózkodást. Többek között vállalták azt is, hogy a tűzszünet alatt nem változtatják meg harcálláspontjaikat. Ez alól kivétel a dél-szerbiai Bujanovac körüli (jugoszláv) nehézfegyverzet, amelyet visszavonnak a laktanyákba.

Minden elismerésük a KFOR-é

Amerikai katonák a macedóniai Tanusevac falu közelében
EPA fotó
Az egyezmény szerint a felek elismerik a NATO-vezetésű koszovói nemzetközi békeerő (KFOR) parancsnokának kizárólagos illetékességét a biztonsági övezetbe való jugoszláv visszatéréssel kapcsolatban - írta az MTI. Az albán fegyveresek korábban ellenezték a részleges jugoszláv visszatérést a Koszovó és Közép-Szerbia közigazgatási határa mentén fekvő 5 kilométer széles biztonsági övezetbe. Csovics és Carlo Cabigiosu KFOR-parancsnok azonban hétfőn megállapodást írt alá, amely szerint a jugoszláv alakulatok visszatérhetnek a biztonsági övezetnek a jugoszláv-macedón határ melletti, ötször öt kilométeres részébe.

A tűzszünet megnyithatja az utat a tavaly novemberben, albán támadások nyomán kiéleződött dél-szerbiai válság politikai rendezése előtt, persze csak akkor, ha a balkáni szokásokkal ellentétben ezt a felek tiszteletben tartják majd.

Lord Robertson NATO-főtitkár nyilatkozatban üdvözölte a szerb kormány és a dél-szerbiai albán fegyveresek képviselői között létrejött tűzszünetet, mint a politikai megbékélés felé vezető szélesebb folyamat első lépését.

Presevo a legnagyobb gond

Naszuf Behljulji, a Demokratikus Tevékenység Pártja alelnöke a B92 Rádiónak adott nyilatkozatában üdvözölte a dél-szerbiai tűzszüneti megállapodás megkötését. Úgy vélte, a következő lépés azoknak a feltételeknek a megteremtése, melyek csökkenthetik a feszültségeket, hogy tárgyalni lehessen a többi problémáról. Az alelnök szerint az egyik nagy gond Presevo falvainak övezete.

,,Trnava, Miratovac és Norca falvakban állomásoznak a szerbiai rendőrség különleges egységei, s ezt mi rossz lépésnek tartjuk, mert úgy véljük, a térség fegyvermentesítésén kell dolgozni, nem pedig a katonaság és a különleges rendőrségi osztagok telepítésén. Tudjuk, hogy 1999 márciusában és júniusában a katonaság és a rendőrség brutálisan viselkedett, s akkoriban ezek a falvak teljesen kiürültek" - mondta Behljulji.

Egymillió fegyver Koszovóban

A koszovói albán lakosság egymilliónyi különböző fegyvert birtokol - figyelmeztetett Leonyid Ivasov orosz tábornok. Ivasov az orosz állami televíziónak nyilatkozva úgy értékelte: ez annak a ténynek a következménye, hogy Oroszországot, mely a kezdetektől fogva a koszovói szélsőségesek lefegyverzését szorgalmazta, ,,sajnos senki sem hallgatta meg".

A Tanjug jelentése szerint Ivasov rámutatott: a nemzetközi békefenntartó erők nem képesek biztosítani a jugoszláv-macedón határt, s arra is, hogy mindezidáig a nemzetközi közösség nem engedte meg a jugoszláv karhatalmi erőknek, hogy bevonuljanak Koszovóba: ,,Két dolog lehetséges: vagy egyáltalán nincs is elképzelése a nemzetközi közösségnek arról, hogy hová fejlődik a tartomány sorsának alakulása, vagy egy olyan akcióról van szó, melynek célja Koszovó elszakítása a Jugoszláviától" - vélekedett Ivasov tábornok.