Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Önként járult az ítélőszék elé

2001.03.12. 19:09
Ha nem is tárt karokkal, de igencsak szívélyesen fogadták Hágában Blagoje Szimicset, aki önként utazott a hágai Nemzetközi Törvényszék elé, hogy feladja magát, mivel nemzetközi elfogatóparancsot adta ki ellene emberiség elleni bűncselekmények elkövetése miatt.
Önként ment dalolni
EPA foto
Blagoje Szimics megjelenése a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt azért nagy jelentőségű fejlemény, mert ismételten azt bizonyítja, hogy a törvényszék pártatlanságát még azok is elismerik, akiket vád alá helyezett - állapította meg hétfőn az intézmény főügyésze, Carla del Ponte, aki megerősítette, hogy Szimics, aki ügyvédje kíséretében érkezett a törvényszékre, önként és feltételek nélkül adta fel magát.

Szimicset, a boszniai Boszanski Samac város volt polgármesterét 1995 júliusában helyezte vád alá a hágai törvényszék öt másik személlyel együtt, egyebek között emberiség elleni bűncselekmények elkövetésének és a hadviseléssel kapcsolatos genfi konvenciók megsértésének gyanúja alapján - írta az MTI. Szimics megérkezésével a samaci-ügy valamennyi gyanúsítottja a törvényszék őrizetében van, így a pert az összes vádlott jelenlétében lehet lefolytatni.

Bátorító jelzés

Del Ponte szerint bátorító jelzés hágai törvényszék és Belgrád közötti együttműködés szempontjából, hogy Szimics feladta magát. A főügyész szerint az egykori polgármester ezt a lépését a szerb hatóságok tudtával és beleegyezésével tette meg.

Szimics tagadja az ellene felhozott vádakat

Szimicset azzal vádolják, hogy muzulmánokat és horvátokat kényszerített a település elhagyására. Több mint 15 ezer embert üldöztek el otthonaikból 1992 és 1995 között, és sokakat boszniai szerb fogolytáborokba vittek. Szimics tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez, s épp azért utazott Hágába, hogy tisztázza az ügyet.  • Vennék
  • Hírek