Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kijárási tilalom Tetovóban

2001.03.19. 22:27
A macedóniai Tetovóban immár hivatalosan is kijárási tilalmat vezettek be. Nem hivatalosan azonban már korábban is érvényben volt a kijárási tilalom, minthogy a város macedón nemzetiségű tagjai elhagyták a települést, az albánok pedig ki sem jönnek a házaikból. A macedón belügyi alakulatok tagjai pedig állandó fedezékben vannak, mert a városba betörő szélsőséges albán fegyvereseknek könnyű célpontot jelentenek.
A jugoszláv határhoz közeli Tetovó kísértetvárosra kezd hasonlítani: az utcákon páncélozott járművek vonulnak, melyekben megszeppent rendőrök ülnek, akik nem szívesen hagyják el a biztonságot jelentő járművet, mivel a városban ólálkodó albán fegyveresek könnyedén puskavégre kaphatják őket.

A macedón nemzetiségű lakosok java része már elhagyta a várost, míg az albánok lakásaikba bezárkózva figyelik, hogy az önmagát Macedóniai Felszabadítási Hadseregnek nevező szélsőséges albán csoportosulás tagjai miként indítanak újabb támadásokat a szinte csak albánok lakta Drenovac negyed felé.

Távcsöves puskával felfegyverzett macedón rendőr: lőttek a nyugalomnak
fotó: Reuters
Macedón értékelések szerint a szélsőségesek Drenovac bevétele után az egész várost el akarják foglalni - ezt azonban cáfolják a szélsőségesek vezetői, akik - mint a belgrádi B92 rádió jelentette - csak azt akarják elérni, hogy a szkopjei vezetés ismerje el az albán lakosságot, mint államalkotó nemzetet.

Katonai alakulatokat küldtek Tetovóba

Szkopjei bejelentés szerint a fővárosból elindultak a hadsereg páncélozott járművei. A harkocsikkal megerősített konvoj emellett gyalogsági felszereléseket, aknavetőket visznek a szorongatott helyzetben lévő rendőrök megsegítésére.

A macedónok némi kétkedéssel fogadták miniszterelnökük vasárnapi kijelentését is, miszerint mindaz, ami Tetovóban történik, a koszovói szélsőséges albánok műve. Ljupcso Georgijevszki úgy vélte, mindezt a KFOR is jól tudja, csak nem ismeri el, mivel ezzel önnön koszovói akciójának eredménytelenségét ismerné el.

Bildt: ez már háború

Az ENSZ balkáni különmegbízottja, Carl Bildt úgy vélte, a macedóniai események már nem nevezhetőek egyszerű összetűzéseknek, hiszen ott ,,háború folyik". Nem értett egyet George Robertson NATO-főtikárral, aki szerint ,,egy szélsőséges politikai nézetet valló, kis létszámú csoportról van szó". A különmegbízott nyilatkozatában emlékezetett arra, hogy igen gyenge a macedón hadsereg, amelynek 40 százalékát albán katonák teszik ki.

Csapaterősítés a határon

Lord Robertson NATO-főtitkár eközben Brüsszelben megígérte a macedón külügyminiszternek, hogy újabb KFOR katonákat küldenek a macedón határra, hogy útját állják albán szélsőségesek átszivárgásának Macedóniába. Robertson közölte: a NATO állandó tanácsa délután összeül, hogy megvitassa a Macedóniában kiéleződött fegyveres konfliktust, április 3-án pedig testületileg Szkopjébe és Pristinába látogat, hogy a helyszínen tájékozódjék a térséget újabb lángbaborulással fenyegető helyzetről.

Robertson hangsúlyozta, hogy a NATO és az Európai Unió országai a macedón kormány mögött állnak, és nem fogják tűrni az ország erőszakos kantonizálását vagy darabokra szakítását.

Nagy-Albánia a cél?

A macedón külügyminiszter úgy vélte, a probléma abból ered, hogy vannak Macedóniában olyan albánok, akik most magukhoz akarják ragadni közösségük vezetését, és minden albánt egy országban akarnak egyesíteni - márpedig a hasonló törekvések voltak eddig is a Balkán tragédiájának előidézői.

Tirana figyelmezteti Szkopjét

Az albán kormány hétfőn óvta Macedóniát attól, hogy katonai eszközökhöz folyamodjon az ország északnyugati részén kialakult konfliktus megoldása érdekében.

A külügyminiszter által kifejtett tiranai álláspontról az ITAR-TASZSZ számolt be. Paskal Milo Tiranában újságírók előtt kijelentette: országa reméli, hogy Macedónia ugyanolyan önkontrollt és realizmust tanúsít az ügyben, mint eddig.

Az albán külügyi tárca irányítója leszögezte, hogy Albánia a konfliktus politikai megoldásáért lép fel, a párbeszéd elmélyítését sürgeti mindazokkal az erőkkel, amelyek az albánokat képviselik Macedóniában.

Azt, ami Macedóniában történik, nem szabad kapkodással és idegességgel kezelni - mondta Milo, aki egyidejűleg óvott attól, hogy a kérdést vallási szempontból közelítsék meg. "Az albánok sosem léptek fel az iszlám zászlaja alatt a jogaik kiterjesztéséért vívott küzdelmükben, hanem a nemzetközileg elfogadott mérce szerint cselekedtek" - jelentette ki az albán külügyminiszter.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft