Márk
13 °C
28 °C

A macedóniai UCK folytatja a harcot

2001.05.22. 15:23
A macedóniai albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege (UCK) nem hajlandó letenni a fegyvert, mint a koszovói albánok. A macedóniai UCK egyik vezetője közölte, mindaddig nem adják fel a harcot, amíg nem teljesülnek az általuk szabott feltételek.
A macedóniai albánok Nemzeti Felszabadítási Hadseregének (UCK) egyik illetékese, Hoxha parancsnok közölte, nincs közük a határ túloldalán, Koszovóban tevékenykedő UCK-hoz, éppen ezért nem is követik a példájukat, nem adják át fegyvereiket, és nem oszlatják fel önmagukat.

Feltételekhez kötik a fegyverletételt

Hoxha parancsnok szerint mindaddig nem változtatnak hozzáállásukon, amíg a szkopjei vezetés nem teljesíti követeléseiket. A macedóniai UCK azt követeli az ország vezetésétől, hogy az albánokat a macedónokhoz hasonló jogok illessék meg.

A macedón kormányerők eközben támadást intéztek a rebellis albánok Kumanovóhoz közeli állásai ellen. A B92 belgrádi rádió jelentése szerint 15 fegyveres életét vesztette, ezenkívül a katonaság megsemmisített egy fegyverraktárt.

A koszovóiak leteszik a fegyvert

Az UCPMB hétfőn kötelezettséget vállalt arra, hogy legkésőbb május 31-ig leszerel, s átadja fegyvereit a nemzetközi közösség képviselőinek és feloszlik. Pieter Feith, a NATO-főtitkár dél-szerbiai különmegbízottja reményét fejezte ki, hogy "az üzenetet Macedóniában is érteni fogják". A bejelentés értelmében kedd reggel az UCPMB és a szerb kormány képviselője aláírta a megállapodást.

A jugoszláv erők eközben őrizetbe vették a dél-szerbiai térségben harcoló albán fegyveresek egyik parancsnokát, Muhamet Xhemailit. A letartóztatás körülményeiről Nebojsa Csovics szerb kormányfőhelyettes számolt be a belgrádi B-92 rádiónak. Elmondta, hogy a magát Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UCPMB) nevező szakadár szervezet korábbi "vezérkari főnöke" hétfő este embereivel megpróbált átkelni Koszovóba, de a jugoszláv erőknek sikerült elfogni a fegyveresek parancsnokát.

Csovics szerint most már nincs akadálya, hogy a Szerbia déli részén, a Presevo-völgyben tevékenykedő albán szakadár fegyveres szervezet legkésőbb május 31-ig átadja fegyvereit a nemzetközi közösség képviselőinek, és feloszlassa önmagát.

Muhamet Xhemaili a múlt hónap óta megtagadta az engedelmességet Shefqet Musliunak, az UCPMB főparancsnokának, de hétfőn embereivel együtt végül ő is hozzájárult a szervezet döntéséhez, az önfeloszlatáshoz.