Alfréd
-2 °C
2 °C

Szorul a hurok Milosevics nyaka körül

2001.02.13. 11:11
A szerb parlament olyan törvények és törvény módosítások elfogadását tervezi, mely Szlobodan Milosevics vád alá helyezését és kiadatását segítené elő. Az ország rendőrsége is kész letartóztatni a volt vezetőt, csak a parancsra vár.
Szerbia parlamentje törvénymódosítással készül elősegíteni Milosevics felelősségre vonását. A CNN értesülései szerint a parlament a héten szavaz arról a törvényről, melynek hatására lecserélhetik azokat a bírákat és ügyészeket, akik nem hajlandók a törvényi eljárást megkezdeni Milosevics ellen. Még ha ezen a héten meg is szavazzák a törvényt, a bírák, ügyészek lecserélése több hétig is eltarthat. A szerbeknek minden okuk megvan sietni, miután az Egyesült Államok március 31-ét jelölte meg határidőként: ha addig a szerbek nem mutatnak együttműködési hajlandóságot Milosevics felelősségre vonásában, több millió dollárnyi segélyeket veszíthetnek el.

Megfosztanák előjogaitól

Szlobodan Milosevics
A második törvény exelnökként élvezett jogaitól fosztaná meg Milosevicset: jelenleg őt és családját állami pénzből fizetett testőrök védik, külön titkárt biztosítanak számára, és élete végéig pénzügyi jólétet biztosító kedvezményekben részesül. Az új törvény szerint csupán az exelnökre terjedne ki az állami védelem és tikár, a családtagokat megfosztaná a kedvezményektől, illetve az exelnök is elveszíthetné ezt a jogát, ha valamely törvényszék több mint hat hónapi börtönbüntetésre ítéli.

A harmadik törvény egyelőre csak ígéret, de a szerb igazságügyi miniszter, Vladan Batics szerint ,,hamarosan" az is elkészül. Az alkotmány ugyanis tiltja a jugoszláv állampolgárok kiadatását, így az alkotmánymódosítás vagy törvényalkotás híján, a hágai törvényszék elé Milosevics egyelőre nem kerülhet.

A rendőrség kész letartóztatni Milosevicset

A jugoszláv rendőrség kész letartóztatni Milosevicset - jelentette ki Belgrádban Zoran Zsivkovics belügyminiszter. "A rendőrök csupán az ügyészek parancsára várnak" - mondta Zivkovic. "Én azt hiszem minden ok megvan arra, hogy letartóztassuk."

Mártír lesz Milosevics?

A törvényváltoztatások ellenére a hatóságok nem fognak sietni Milosevics kiadatásával, hiszen ahogy az Independent tudósítója fogalmaz, "attól félnek, a kiadatás mártírt csinál belőle". Könnyebben elképzelhető, hogy szerb bíróság előtt fogják felelőségre vonni. A lehetséges vádak: választási csalás, korrupció, pénzalapokkal való visszaélés, uralma alatt elkövetett politikai gyilkosságokban, illetve személyek elrablásában való részvétel.

Milosevicstől már pártja is szabadulni szeretne: névtelen források szerint naponta ellátogat a szocialisták belgrádi főhadiszállására, ahol folyamatosan saját gondjairól, félelmeiről beszél. A párt képviselői szerint a szocialistáknak nincs jövőjük Miloseviccsel a pártban, a volt elnök személye ,,túl nagy teher" lett számukra.