Viola
-5 °C
-2 °C

Juhász: Menet közben szereljük a járművet

2002.10.31. 13:57
A jövőben nagyobb részt kell vállalnia Magyarországnak a NATO-tagságból eredő kötelezettségeknek, így várhatóan a későbbiekben hazánk is jelentősebb szerepet vállal a terrorizmus elleni nemzetközi harcban - nyilatkozta az MTI-nek Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.
A honvédelmi miniszter szerint Magyarország az elmúlt négy esztendő során távolabb került a NATO-tól, mint valaha is volt, éppen ezért a mostani vezetésnek e területen komoly teendői vannak, hiszen az ország részt kíván vállalni a nemzetközi közösség feladataiból. Juhász Ferenc mindezt annak kapcsán nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek, hogy a Foreign Affairs című amerikai külpolitikai folyóirat november-decemberi számában publikáló biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországot az előző kormány mulasztásai miatt már kizárták volna a NATO-ból, ha lenne ilyen lehetőség a szövetségben.

A képességet a felajánlásokon mérik

Juhász Ferenc közölte: külföldi útjai során komoly kritikai észrevételeket kapott a Magyar Honvédséget illetően, ezekről az Országgyűlés honvédelmi és a külügyi bizottságát is tájékoztatta. A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta: a NATO-ban nincs olyan, hogy kizárás, a politikai partnerek egymás tevékenységét figyelik, képességeiket pedig a többi tagország felajánlásaihoz igazítva próbálják meghatározni.

Utalt arra: a NATO novemberi csúcstalálkozója során jelezte, a honvédelmi vezetés nehéz helyzetben van, hiszen a jelenleg zajló védelmi felülvizsgálat csak márciusban ér véget, miközben jelezni kell a szövetségeseknek, hogy Magyarország részt kíván venni a nemzetközi közösség feladataiban. Juhász Ferenc úgy fogalmazott, hogy "menet közben szereljük a járművet", azaz a magyar haderő struktúrájának átalakítása közben tesznek felajánlásokat.

Teljesíthető vállalások

Mint közölte, ellentétben az elmúlt néhány esztendő gyakorlatával arra törekszenek, hogy olyan képességeket, fejlesztéseket ajánljanak fel, amelyeket egészen biztosan teljesíteni is tud majd a Magyar Honvédség. Elmondta, hogy a képességek között a jövőben nemzetközi feladatokra orvosi alakulatot, harcoló alakulatok telepítését előkészítő erőket, illetve katonai rendészeket is felajánl majd a Magyar Honvédség.

Közlése szerint együttműködést kínálnak a NATO közös felderítő rendszerének tervezésében, illetve a légi-szállítási kapacitás megteremtésében is. Arra törekszünk, hogy a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezésnek is megteremtsük a feltételrendszerét - tette hozzá. Mint mondta, a novemberi prágai csúcstalálkozón mindezeket a felajánlásokat bejelentik, azonban egyes felajánlások megvalósítását csak 2005 utánra ígérik majd. Például a biológiai vegyi fegyverek elleni kollektív védelmi eszközök beszerzésére csak később kerülhet majd sor. A védelmi felülvizsgálat kapcsán úgynevezett védelmi erőforrás tervezés is folyik, amely során megállapítják, hogy a honvédség mikorra lesz képes bizonyos feladatok teljesítésére.

Nagyobb katonai erőt kell felajánlani

A miniszter közölte, hogy a felajánlásokról a hét elején egyeztetett a parlamenti pártokkal, a megbeszélésen azonban sajnos a Fidesz nem vett részt. Az MTI azon kérdésére, hogy egy esetleges Irak elleni katonai akcióban vagy az afganisztáni műveletekben részt vesz-e majd Magyarország, a miniszter úgy válaszolt, hogy bármilyen szerepvállalásról csak a Parlament dönthet.

Hangsúlyozta: a terrorizmus elleni küzdelemben a NATO szinte mindegyik tagállama konkrét katonai erővel vesz rész, és "előbb-utóbb szembe kell nézni azzal, hogy Magyarországnak is masszívabb katonai erőt kell felajánlani a nemzetközi közösség céljainak megvalósítására."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!