Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Afgán szövetségeseikre lőttek az amerikaiak

2003.05.21. 11:06
Baráti afgán katonákra nyitottak tüzet amerikai katonák Kabulban az amerikai nagykövetségnél, mivel gyanúsnak találták őket. Más források szerint az afgánok tüzeltek először, de nem az amerikaiakra.
Legalább három, ám egyes források szerint négy afgán katona vesztett életét és legalább egy megsebesült, amikor a kabuli amerikai nagykövetség őrei tévedésből tüzet nyitottak rájuk. Egyes források szerint az afgánok viszonozták a tüzet, de egyelőre nem teljesen világos mi történt. A nemzetközi békefenntartók szerint azután robbant ki a tűzharc, miután a követséggel szemben megálló afgánok rálőttek egy elhaladó autóra. A nagykövetség őrei azt jelentették, hogy viszonozták a tüzet és megöltek három afgán katonát, jelentette a BBC.

Az afgán belügyminisztérium egyik illetékese szerint azonban egyből az amerikaiak lőttek, mert gyanúsnak találták az utca túloldalán található raktárból fegyvereket szállító katonákat. A kabuli rendőrfőnök szerint az amerikai őrség tagjai azt mondták, hogy félreértés történt. A rendőrfőnök szerint afgán oldalról nem tüzeltek. Egyes források szerint Hamid Karzai afgán elnök vizsgálatot indít az üggyel kapcsolatban. Az amerikaiak eddig hivatalosan nem kommentálták a történteket.