Klaudia
-4 °C
2 °C

Ártatlannak mondja magát Móse Kacav

2006.08.25. 20:00
Tagadta és rágalomhadjáratnak minősítette az ellene felhozott vádakat pénteken Móse Kacav izraeli elnök, aki ellen szexuális zaklatás gyanújával indult rendőrségi vizsgálat.

"Ezek abszurd állítások" - mondta az államfő az izraeli közszolgálati rádióban. Kacav pénteken első ízben szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy a héten - két alkalommal is - kihallgatta őt a rendőrség az elnöki hivatal egy volt alkalmazottjának panasza alapján.

Az államfő tagadta azt is, hogy részrehajló módon politikai szövetségeseihez közel álló személyeket részesített volna kegyelemben. "Elfogadhatatlan, hogy még a tárgyalás előtt ítélet szülessen" - mondta. Úgy érzi, mintha "lincselés" áldozata lenne "per vagy nyomozás nélkül" - tette hozzá.

Egy munkapárti képviselő, Selli Jahimovics lemondásra szólította fel az elnököt, miután a héten találkozott az egyik panaszossal, aki szerinte igazat mond. A képviselő asszony a találkozóról a a Tízes Csatorna izraeli kereskedelmi tévének beszámolva azt mondta, "nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával" folyik Kacav ellen eljárás. A panaszos nő állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy Kacav közösülésre kényszerítette őt.

Ha vádat emelnek ellene, a per alól az államfő mentességet élvez, de a parlament alkotmányos felelősségre vonási eljárás alá helyezheti. Ő azonban teljesen ártatlannak érzi magát, "az összes állítás és vád csak rágalom. Semmi nem történt, mindez hazugság és koholmány" - mondta.

A Kacavot érintő botrány és az igazságügy-miniszter elleni hasonló vádak - ami miatt Hájim Ramon le is mondott posztjáról -, valamint más politikai vezetők elleni vádak egyaránt megterhelik a közhangulatot Izraelben amellett, hogy az egy hónapos libanoni háború miatt is bírálatok érik az ország vezetőit.