Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Újra erőre kapott az al-Kaida

2007.02.19. 11:23
Öt év bujkálás után Oszama bin Laden ismét az al-Kaida élére állt, állítják amerikai hírszerzők. Az al-Kaida újjáépítette kiképzőtáborait és kommunikációs hálózatát. A pakisztáni táborok felszámolása politikailag is kényes, katonailag meg nehéz.

Újra Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri irányítja az al-Kaidát, a terrorcsoport parancsnoki lánca újjáépült, írja a New York Times titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A téma érzékenysége miatt a nevük elhallgatását kérő ügynökök beszámolóin alapuló cikkében a Times azt állítja, hogy az al-Kaida Pakisztánban tudta újjáépíteni az Afganisztánban lerombolt kiképzőbázisait.

Táborozás Észak-Varizisztánban

A legfrissebb hírszerzési jelentések szerint a terroristák gyakorlatilag zavartalanul tevékenykedhetnek Pakisztán törzsi területein, Észak-Varizisztánban. A kiképzőtáborok infrastruktúrája nem éri el az Afganisztánban felszámolt táborokét, de 10-20 fős csoportok képzésére alkalmasak. A hírszerzés szerint legalább egy táborban Afganisztánon kívüli akciókra képeznek terroristákat.

Ráadásul bin Laden és helyettese is szorosabb ellenőrzés alatt tartja mostanában a szervezetet. Miközben 2005-ben bin Laden és Zavahri rendre az események után hetekkel tudtak csak reagálni a történtekre, az utóbbi időben kiadott videóüzeneteikben pár nappal korábbi eseményekre is reagáltak.

Tanulnak a tapasztalatokból

Az al-Kaida erősödésére utalnak az afganisztáni események is. Tavaly megkétszereződtek az útszéli bombákkal elkövetett merényletek és megötszörözödtek az öngyilkos támadások – azaz a tálibok az Irakban már bevállt taktikákat alkalmazzák.

A hírszerzők ebből arra következtetnek, hogy állandósult a tapasztalatcsere az iraki lázadók és az al-Kaida vezetése között. A szervezetnek ráadásul terjeszkednie is sikerült. Az Algériában aktív Ima és Harc Szalafista Csoportja a Maghrebi al-Kaida névre keresztelte át magát, és merényleteik is egyre inkább hasonlítanak az al-Kaidás módszerekre, írja a Times.

Nehéz terep

A terroristák letörését nehezíti a pakisztáni kormány tehetetlensége is. Pervez Musarraf hadserege tavaly gyakorlatilag tűzszünetet kötött az Afganisztánnal határos Varizisztán törzsi harcosaival, akik a tálibok és az al-Kaida közvetlen utánpótlását jelentik.

De az amerikaiak nem kényszeríthetik keményebb fellépésre Musarrafot anélkül, hogy ez veszélyeztetné hatalmát. Ugyanígy az sem tűnik járható útnak, ha az amerikaiak indítanak akciókat a tálib és al-Kaida bázisok ellen, mivel ez bizonyosan polgári áldozatokkal járna, írja a Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?