Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újra erőre kapott az al-Kaida

2007.02.19. 11:23
Öt év bujkálás után Oszama bin Laden ismét az al-Kaida élére állt, állítják amerikai hírszerzők. Az al-Kaida újjáépítette kiképzőtáborait és kommunikációs hálózatát. A pakisztáni táborok felszámolása politikailag is kényes, katonailag meg nehéz.

Újra Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri irányítja az al-Kaidát, a terrorcsoport parancsnoki lánca újjáépült, írja a New York Times titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A téma érzékenysége miatt a nevük elhallgatását kérő ügynökök beszámolóin alapuló cikkében a Times azt állítja, hogy az al-Kaida Pakisztánban tudta újjáépíteni az Afganisztánban lerombolt kiképzőbázisait.

Táborozás Észak-Varizisztánban

A legfrissebb hírszerzési jelentések szerint a terroristák gyakorlatilag zavartalanul tevékenykedhetnek Pakisztán törzsi területein, Észak-Varizisztánban. A kiképzőtáborok infrastruktúrája nem éri el az Afganisztánban felszámolt táborokét, de 10-20 fős csoportok képzésére alkalmasak. A hírszerzés szerint legalább egy táborban Afganisztánon kívüli akciókra képeznek terroristákat.

Ráadásul bin Laden és helyettese is szorosabb ellenőrzés alatt tartja mostanában a szervezetet. Miközben 2005-ben bin Laden és Zavahri rendre az események után hetekkel tudtak csak reagálni a történtekre, az utóbbi időben kiadott videóüzeneteikben pár nappal korábbi eseményekre is reagáltak.

Tanulnak a tapasztalatokból

Az al-Kaida erősödésére utalnak az afganisztáni események is. Tavaly megkétszereződtek az útszéli bombákkal elkövetett merényletek és megötszörözödtek az öngyilkos támadások – azaz a tálibok az Irakban már bevállt taktikákat alkalmazzák.

A hírszerzők ebből arra következtetnek, hogy állandósult a tapasztalatcsere az iraki lázadók és az al-Kaida vezetése között. A szervezetnek ráadásul terjeszkednie is sikerült. Az Algériában aktív Ima és Harc Szalafista Csoportja a Maghrebi al-Kaida névre keresztelte át magát, és merényleteik is egyre inkább hasonlítanak az al-Kaidás módszerekre, írja a Times.

Nehéz terep

A terroristák letörését nehezíti a pakisztáni kormány tehetetlensége is. Pervez Musarraf hadserege tavaly gyakorlatilag tűzszünetet kötött az Afganisztánnal határos Varizisztán törzsi harcosaival, akik a tálibok és az al-Kaida közvetlen utánpótlását jelentik.

De az amerikaiak nem kényszeríthetik keményebb fellépésre Musarrafot anélkül, hogy ez veszélyeztetné hatalmát. Ugyanígy az sem tűnik járható útnak, ha az amerikaiak indítanak akciókat a tálib és al-Kaida bázisok ellen, mivel ez bizonyosan polgári áldozatokkal járna, írja a Times.