Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az autóban dohányzókat is megbüntethetik jövőre Kaliforniában

2007.10.12. 14:20
Az Egyesült Államokban folyamatosan napirenden van a passzív dohányzás elleni küzdelem és a gyermekek egészséágének védelme.

Kaliforniában jövő évtől tilos lesz autóban dohányozni, ha gyerek is ül a kocsiban. Akár 100 dollárra is megbüntethetik majd a Csendes-óceán partján fekvő államban azokat a felnőtteket, akiket rajtakapnak. A rendeletet Arnold Schwarzenegger kormányzó írta alá, a cél, megakadályozni a gyerekek passzív dohányzását.

A legújabb tilalom az utóbbi évek dohányzást tiltó intézkedéseinek a sorába illik. Kaliforniában megbüntethető az a személy, aki zárt munkatérben rágyújt, mint ahogy az is, aki egy játszótérhez 7,6 méternél közelebb füstölög.

Legalább húsz amerikai szövetségi államban van napirenden a kaliforniaihoz hasonló tilalom bevezetése. Arkansas-ban akkor tilos a kocsiban dohányozni, ha hatévesnél fiatalabb gyerek van jelen, Louisiana államban 13 évesnél fiatalabb gyerekekre vonatkozik ilyen szabály. Maine-ben januárban kerül napirendre a kérdés.

A Harvard Közegészségügyi Iskola adatai szerint a passzív dohányzás tízszer veszélyesebb lehet egy járműben, mint a lakásban.