Ödön
1 °C
11 °C

Tömeges letartóztatás a kalkuttai merénylet után

2002.01.23. 12:55
Ötven embert, köztük egy hittudóst és két papot is letartóztattak a keddi kalkuttai merénylettel kapcsolatban az indiai hatóságok. India szerint az elkövetők pakisztáni titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkeznek - Pakisztán elutasítja a vádakat. Titkosszolgálati források szerint további támadások várhatóak.
Legalább ötven embert tartóztatott le az indiai rendőrség az amerikai tájékoztatási központot ért keddi kalkuttai támadással összefüggésben. A letartóztatottak között négy bangladesi állampolgár, köztük egy iszlám hittudós és két pap is van - nyilatkozta a BBC-nek egy rendőrtiszt. India a vezető pakisztáni titkosszolgálattal kapcsolatban álló szélsőségeseket vádol az öt ember halálát követelő akció végrehajtásával, ezt azonban Pakisztán "teljesen alaptalan" vádaskodásnak tartja.

A letartóztatottakat hivatalosan még nem vádolták meg - mondta el egy rendőrségi forrás a BBC-nek. Az amerikai követség és más amerikai intézmények, hét másik ország diplomáciai küldöttségével együtt riadókészültségben várják a fejleményeket. Az amerikai intézmények elleni, India szombati Köztársaság napi ünnepségeit megelőző csapásokról voltak titkosszolgálati jelentések, de közvetlen figyelmeztetést nem adtak ki.

A 'gonosz birodalma' volt a célpont

Eddig két terroristacsoport nevében telefonáltak újságoknak az akció elkövetését vállalva. Az egyik Észak-Indiában aktív terrorszervezet nevében beszélő telefonálló szerint a támadás tiltakozás volt "Amerika gonosz birodalma" ellen. A másik telefonáló az Azif Raza Kommandó nevében vállalta felelősséget a merényletért. A csoport egy, az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatokat fenntartó bűnözőről kapta a nevét.

Egy indiai belügyminiszteri tisztviselő szerint a felelősséget vállalók egyike a dubai származású Farjan Malik, aki állítólag az ászak-indiai terroscsoporttal és a pakisztáni titkosszolgálatokkal is kapcsolatban áll. Ő felelős a támadásokért, és hasonló merényletek végrehajtásával fenyegetőzött Delhiben és Guzsaratban is - mondta a tisztviselő a BBC-nek. Az észak-indiai terrorszervezet Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén tartózkodó szóvivője cáfolta, hogy a szervezet bármilyen formában érintett lenne a támadásban - jelentette az AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?