Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Tömeges letartóztatás a kalkuttai merénylet után

2002.01.23. 12:55
Ötven embert, köztük egy hittudóst és két papot is letartóztattak a keddi kalkuttai merénylettel kapcsolatban az indiai hatóságok. India szerint az elkövetők pakisztáni titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkeznek - Pakisztán elutasítja a vádakat. Titkosszolgálati források szerint további támadások várhatóak.
Legalább ötven embert tartóztatott le az indiai rendőrség az amerikai tájékoztatási központot ért keddi kalkuttai támadással összefüggésben. A letartóztatottak között négy bangladesi állampolgár, köztük egy iszlám hittudós és két pap is van - nyilatkozta a BBC-nek egy rendőrtiszt. India a vezető pakisztáni titkosszolgálattal kapcsolatban álló szélsőségeseket vádol az öt ember halálát követelő akció végrehajtásával, ezt azonban Pakisztán "teljesen alaptalan" vádaskodásnak tartja.

A letartóztatottakat hivatalosan még nem vádolták meg - mondta el egy rendőrségi forrás a BBC-nek. Az amerikai követség és más amerikai intézmények, hét másik ország diplomáciai küldöttségével együtt riadókészültségben várják a fejleményeket. Az amerikai intézmények elleni, India szombati Köztársaság napi ünnepségeit megelőző csapásokról voltak titkosszolgálati jelentések, de közvetlen figyelmeztetést nem adtak ki.

A 'gonosz birodalma' volt a célpont

Eddig két terroristacsoport nevében telefonáltak újságoknak az akció elkövetését vállalva. Az egyik Észak-Indiában aktív terrorszervezet nevében beszélő telefonálló szerint a támadás tiltakozás volt "Amerika gonosz birodalma" ellen. A másik telefonáló az Azif Raza Kommandó nevében vállalta felelősséget a merényletért. A csoport egy, az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatokat fenntartó bűnözőről kapta a nevét.

Egy indiai belügyminiszteri tisztviselő szerint a felelősséget vállalók egyike a dubai származású Farjan Malik, aki állítólag az ászak-indiai terroscsoporttal és a pakisztáni titkosszolgálatokkal is kapcsolatban áll. Ő felelős a támadásokért, és hasonló merényletek végrehajtásával fenyegetőzött Delhiben és Guzsaratban is - mondta a tisztviselő a BBC-nek. Az észak-indiai terrorszervezet Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén tartózkodó szóvivője cáfolta, hogy a szervezet bármilyen formában érintett lenne a támadásban - jelentette az AFP.