Hagyományos kalózok

2000.03.09. 17:41
1999-ben megugrott a kalóztámadások száma a világ tengerein. Szervezett nemzetközi védekezés nincs, gyakran a hatóságok sem tudják, ki, hol illetékes. 15 ország képviselői próbáltak szerdán egy konferencia keretében megoldást találni. Eközben a statisztikák szerint minden nap megtámadnak egy hajót a nemzetközi vizeken vagy egy kikötőben.

A Global Mars február végén tűnt el
A mostani konferencia célja a szervezett nemzetközi védekezés kialakítása. Az összefogás sürgősséget igényel, mivel egyrészt 1999-ben ugrásszerűen megnőtt a kalóztámadások száma a világon - csak az Indonézia körüli vizeken több mint száz hajó tűnt el, másrészt gyakran a hatóságok sem tudják, kinek kell nyomoznia a tengeren.

A helyi szervek általában tehetetlenek, illetve néha ők is benne vannak az akcióban. A kalózok kis, gyors csónakokkal rohamozzák meg a nagy szállítóhajókat, a személyzetet általában kivégzik és a tengerbe dobják, a hajót átfestik és átnevezik, a szállítmányt eladják. Állítólag később a hajók jó része Kína déli partjainál tűnik fel újra.

Az óriási olajtankerek sincsenek biztonságban. A kalózok ezeket is megtámadják, a személyzetet lemészárolják, az olaj nagy részét saját hajójukba szivattyúzzák, a navigációs berendezéseket összetörik, majd a hajót magára hagyják. A szakértők attól félnek, hogy az ilyen bolygó hollandik komoly környezetszennyezést vagy balesetet okozhatnak.

Szomáliai fegyveres csoportok állítólag többek között abból élnek, hogy különböző hajók és jachtok személyzetéért váltságdíjat kérnek. A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (International Maritime Bureau - IMB) ajánlása szerint Szomália partjait minimum 50 mérfölddel el kell kerülni.

Az IMB február 29-március 6-i hétről szóló jelentése:
2000. március 3. Indonéziai kalózok két csónakkal kétszer is megpróbáltak elfoglalni egy teherszállítót, de miután tüzet nyitottak rájuk a fedélzetről, elmenekültek. 2000. március 3. Az USA egyik kikötőjében fegyveresek betörtek egy hajóra, az első tisztet kirabolták, de a kabinokba nem sikerült bejutniuk. 2000. március 5. Indonéziai kalózok bejutottak egy hajó első fedélzetére és a rakomány nagy részét elvitték. Ebben a jelentésben az IMB közzé teszi egy eltűnt hajó adatait is: Az MT Global Mars megtalálójának 100 000 dollár jár. A hajó február 22-én indult Malajziából Indiába pálmaolajjal a fedélzetén. Utolsó pozíciója 23-án 07 32É - 97 24K volt. Azóta nincs kapcsolat a hajóval, a személyzet sorsa ismeretlen.
Az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy gyakran a hatóságok sem tudják, kinek kell nyomoznia a tengeren. Egy 1999 elején rendezett konferencián az IMB több országot, köztük Kínát azzal vádolta, hogy büntetés nélkül engedi el az elkapott kalózokat.

1999-ben több híradás is érkezett Kínából kalózok felelősségre vonásáról. Augusztusban 14 burmai tengerészt tartóztattak le, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek egy tajvani hajó elrablásában. Az M. V. Marine Mastert márciusban rabolták el, a személyzetet a mentőcsónakokban vízre tették. A hajót Nuovo Tierrára keresztelték, de az IMB később azonosította, a kínai hatóságok pedig lefülelték a tetteseket.

1998 novemberében egy banda megtámadott egy hong kongi teherszállítót és megölt 23 tengerészt. A Cheung Sont kínai rendőrnek öltözve foglalták el, a hajót elvitték, a 300 000 dolláros rakományt eladták. Márciusban elkapták őket, a rendőrség fegyvereket és két hajót is lefoglalt tőlük, de a Cheung Son sosem került elő. A banda 13 tagját 2000 januárjában a dél-kínai Sanwei városában kivégezték, 25 embert börtönbüntetésre ítéltek.

A szervezett nemzetközi védekezés kialakításának első jele, hogy Japán máris felajánlotta, hogy saját őrhajóit elküldi a legveszélyeztetettebb dél-kelet-ázsiai vizekre, hogy azok kísérjék az ott áthaladókat. Bár a második világháború óta arrafelé nem szívesen látnak japán felségjelzésű hadihajókat, néhány kormány mégis jelezte, hogy támogatja az ötletet. Egy brit cég szerint inkább nyugalmazott gurka tiszteket kellene a hajókra venni, ez talán elriasztaná a kalózokat.



  • Tippek
  • Hírek