Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Már a nyílt tengeren is támadnak a szomáliai kalózok

2008.09.21. 13:51
A kelet-afrikai kalózkodás iparággá vált, Nicolas Sarkozy nemzetközi fellépést sürget.

Kalózok támadtak meg egy görög teherhajót Szomália partjaitól 250 tengeri mérföldre a nyílt tengeren - közölte a görög kereskedelmi tengerészeti minisztérium vasárnap.

A ChartWorld Shipping társaság tulajdonában álló hajó szenet szállít, legénysége 17 Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy kínai állampolgárból áll. A szomáliai hatóságok megpróbálják megtalálni a bahamai zászló alatt közlekedő teherhajót.

Ezen a héten már másodjára csaptak le kalózok görög hajóra Szomália magasságában. Csütörtökön a Centauri nevű, 25 fős Fülöp-szigeteki legénységgel közlekedő hajó vált a kalózok martalékává.

A kalózkodás feléledése miatt rendkívül veszélyes Szomália partjainak közelében hajózni. Július vége óta legalább nyolc kalóztámadást regisztráltak, az idei év első felében pedig összesen 24-et. Nicolas Sarkozy francia elnök kedden ismét összehangolt nemzetközi fellépést sürgetett a kalózkodás ellen, "tengeri rendőrség" létrehozását szorgalmazva.

A kalózok egyre messzebb merészkednek a nyílt tengeren, a szomáliai partok menti és az ádeni-öbölbeli kalózkodás "szó szerint robbanásszerűen terjedt" az idén - fogalmazott Sarkozy. Szomáliai kalózok jelenleg 150 embert tartanak fogva, és legalább 15 eltérített hajó van a hatalmukban.

Sarkozy felhívásának nyomán az ENSZ Biztonsági Tanácsa június 2-án egyhangúlag elfogadott határozatban felhatalmazást adott hadihajóknak arra, hogy szomáliai felségvizeken is üldözzék a kalózokat.  • Vennék
  • Hírek