Mátyás
-6 °C
1 °C

Lejárató kampányok az amerikai választáson

2004.08.21. 08:52
A Fehér Ház pénteken cáfolta, hogy bármi köze lenne azokhoz a fizetett televíziós hirdetésekhez, amelyek azzal vádolják az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét, John Kerry szenátort, hogy pályafutása során hazugságokat terjesztett 35 évvel ezelőtt teljesített vietnami katonai szolgálatáról.
A massachusettsi szenátor pénteken a szövetségi választási bizottságnál tett panaszt és a rágalmazó hirdetések sugárzásának a beszüntetését követelte arra is hivatkozva, hogy a klipeket készítő vietnami veteránok törvénytelen módon, titokban összejátszottak az elnök választási csapatával.

Felnagyított szerep

Az Őrhajós Veteránok az Igazságért nevű csoport hirdetései szerint John Kerry felnagyította háborús szerepét, hogy kitüntetéseket szerezzen és egyengesse politikai karrierjét. A szenátor viszont azzal vádolta támadóit, hogy valójában a piszkos munkát végzik George Bush amerikai elnöknek a választási kampányban.

A veterán csoport egyik pénzelője, a texasi Bob Perry az elnök fontos támogatója, és személyes kapcsolatban áll Bush elnök fő belpolitikai tanácsadójával, Karl Rove-val.

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan pénteki nyilatkozata szerint mindez nem jelenti azt, hogy az elnöknek és a Fehér Háznak köze lenne hirdetésekhez. A szóvivő szerint Kerry alaptalanul támadja az elnököt, és erre az sem szolgálhat mentségül, hogy elvesztette hidegvérét.

Szavahihetőség és családi kapcsolatok

Az elnök kampánystábjának a szóvivője nevetségesnek és tarthatatlannak minősítette Kerry panaszát, és azt hangoztatta, hogy éppen John Kerry az, aki választási célokra a kampányfinanszírozási törvény betűjének és szellemének kirívó megsértésével "ötszázhuszonhetes" szervezetek segítségét veszi igénybe. Ezek az adóhivatali kódszámuk után elnevezett, pénzadományokkal korlátlanul támogatható csoportok valójában választási üzeneteket közvetítenek, és mivel ügyeket, és nem személyeket támogatnak, formálisan nincs közük a kampányhoz, amelynek pénzelését a törvény szigorú korlátokhoz köti.

A Fehér Ház többször is arra buzdította John Kerryt, hogy George Bush elnökkel együtt sürgesse az ötszázhuszonhetesek hirdetéseinek beszüntetését.

John Kerry választási kampányának egyik fő témája vietnami katonai múltja, és a támadások a szavahihetőségét kezdik ki. A választók ugyanis azt is mérlegelik, hogy a jelölt alkalmas-e a fegyveres erők főparancsnoki tisztére, amelyet a mindenkori elnök tölt be. Kerry hadnagyként egy Swift Boat típusú, hatfős parti őrhajó parancsnoka volt, amely a Mekong deltájában teljesített járőrszolgálatot. Egy hirdetésében egyik volt bajtársa köszönetet mond neki élete megmentéséért.

A Demokrata Párt szellemiségével rokonszenvező szervezetek ugyanakkor George Bush katonai múltját támadják, azzal vádolva az elnököt, hogy annak idején családi összeköttetései révén a texasi nemzeti gárdában húzta meg magát, hogy elkerülje a vietnami szolgálatot.