Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Boszniai szerbek tüntettek Karadzsics mellett

2008.07.26. 17:26
Több ezer boszniai szerb vett részt azokon az egyórás tüntetéseken, amelyeket szombaton tartottak a boszniai Szerb Köztársaság több városában a héten őrizetbe vett Radovan Karadzsics küszöbönálló kiadatása ellen.

A tüntetők gyertyákat gyújtottak a volt boszniai szerb elnök alapította Szerbiai Demokratikus Párt (SDS) által szervezett békés meneteken. A Szarajevó melletti Paléban, amely Karadzsics székhelye volt az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején, Mladen Bosic, a párt jelenlegi elnöke vezetésével mintegy kétezren vonultak fel, kezükben Karadzsics képeivel és a "szerb hőst" éltető transzparensekkel. Többen közülük Karadzsics és egykori vezérkari főnöke, Ratko Mladic arcképével díszített trikót viseltek.

Tüntetés Karadzsics mellett (fotó:MTI)

Bosic a héten meglátogatta börtönében a hétfő este Belgrádban elfogott Karadzsicsot. Szégyen, hogy Borisz Tadic szerb elnök és kormánya mindjárt hivatalba lépése után őrizetve vette Szerbia nagy hősét - mondta az egyik tüntető, a 76 éves Sveto Lukic, az SDS alapító tagja. Banja Lukában, a boszniai szerbek fővárosában körülbelül ezren vettek részt a tüntetésen.

Szombat reggel a volt szerb hadifoglyok szövetségének vezetője bejelentette, hogy a tagjaik készek Karadzic mellett tanúskodni. Karadzsics és Mladic ellen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki, többek között a Srebrenicában 1995 júliusában elkövetett népirtás megszervezésének vádjával, amelyben közel 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le.  • Vennék
  • Hírek