Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Válságban a katolikus egyház Angliában

2006.07.04. 15:09
Egyre kevesebben járnak templomba, kötnek házasságot vagy bérmálkoznak a brit katolikusok közül. Az egyháztörténészek szerint a reformáció óta nem volt ilyen rossz helyzetben az angliai egyház, bár a katolikus népesség a bevándorlóknak köszönhetően nő.

A reformáció óta nem állt ilyen rosszul a katolikus egyház szénája Angliában és Walesben, Nagy-Britannia két tartományában, ahol az anglikán egyházszakadás és a reformáció óta a katolikusok amúgy is kisebbségben vannak. Az elmúlt egy emberöltőben, 1963 és 1991 között 40 százalékkal csökkent a misék látogatottsága, 50 százalékkal a keresztelőké, 60 százalékkal a házasságoké és a bérmálásoké, derült ki a brit katolikus egyház egyik történészének tanulmányából.

Anthony Spencer, a Pásztori Kutató Központ kutatójának tanulmánya szerint ezek az adatok, kiegészülve a felnőtt áttérők számának 55 százalékos visszaesésével és az első áldozások számának 40 százalékos csökkenésével "a legnagyobb demográfiai katasztrófa" az egyházban a reformáció óta.

1991 óta részben még tovább is romlottak az adatok. A tanulmány által vizsgált időszak utolsó évében még évi 1,3 millió volt a misék látogatottsága, 2004-ben már csak 960 000-en voltak misén. Negyven százalékkal nőt a halálozások száma is, ami a gyülekezetek elöregedésére utal, írja a Times.. Ugyanakkor a katolikus népesség aránya még így is 6 százalékkal nőt, de ennek számottevő részét bevándorlók adják.

Ugyanakkor az úgynevezett késői keresztelések, az 1-14 éves koruk közt megkeresztelt gyerekek száma nőtt. Igaz, Spencer megállapításai szerint ennek főként a katolikus iskolák népszerűsége az oka.

A katolicizmus válságát egy másik szerző, a brit Katolikus Püspöki Konferencia egykori szóvivője, Tom Horwood elemzi. Szerinte a legfőbb ok, hogy az egyház "nem tud utat mutatni", és nem teljesen őszinte. "Alapvető változásra van szükség az egyház viselkedésében" - írja a szerző, aki a visszaesés okai közé sorolja többek között az egyházat megrázó pedofil ügyeket és ezek eltussolását is.

A katolikus egyház hatvan pedofil bűncselekmény ügyét adta át tavaly a rendőrségnek, ezek közül volt 65 évvel ezelőtt történt is. A tavaly regisztrált 21 incidens közül ötben érintett a klérus. Eddig négy esetben indult nyomozás, ítélet még egyikben sem született, írja a Times.

Horwood szerint az egyháznak az eddigi defenzívája és reakciós politikája kudarcot valott. Mint írja, az egyháznak proaktív, közösségépítő pozitív erővé kellene válnia.