Emília
18 °C
26 °C

Válságban a katolikus egyház Angliában

2006.07.04. 15:09
Egyre kevesebben járnak templomba, kötnek házasságot vagy bérmálkoznak a brit katolikusok közül. Az egyháztörténészek szerint a reformáció óta nem volt ilyen rossz helyzetben az angliai egyház, bár a katolikus népesség a bevándorlóknak köszönhetően nő.

A reformáció óta nem állt ilyen rosszul a katolikus egyház szénája Angliában és Walesben, Nagy-Britannia két tartományában, ahol az anglikán egyházszakadás és a reformáció óta a katolikusok amúgy is kisebbségben vannak. Az elmúlt egy emberöltőben, 1963 és 1991 között 40 százalékkal csökkent a misék látogatottsága, 50 százalékkal a keresztelőké, 60 százalékkal a házasságoké és a bérmálásoké, derült ki a brit katolikus egyház egyik történészének tanulmányából.

Anthony Spencer, a Pásztori Kutató Központ kutatójának tanulmánya szerint ezek az adatok, kiegészülve a felnőtt áttérők számának 55 százalékos visszaesésével és az első áldozások számának 40 százalékos csökkenésével "a legnagyobb demográfiai katasztrófa" az egyházban a reformáció óta.

1991 óta részben még tovább is romlottak az adatok. A tanulmány által vizsgált időszak utolsó évében még évi 1,3 millió volt a misék látogatottsága, 2004-ben már csak 960 000-en voltak misén. Negyven százalékkal nőt a halálozások száma is, ami a gyülekezetek elöregedésére utal, írja a Times.. Ugyanakkor a katolikus népesség aránya még így is 6 százalékkal nőt, de ennek számottevő részét bevándorlók adják.

Ugyanakkor az úgynevezett késői keresztelések, az 1-14 éves koruk közt megkeresztelt gyerekek száma nőtt. Igaz, Spencer megállapításai szerint ennek főként a katolikus iskolák népszerűsége az oka.

A katolicizmus válságát egy másik szerző, a brit Katolikus Püspöki Konferencia egykori szóvivője, Tom Horwood elemzi. Szerinte a legfőbb ok, hogy az egyház "nem tud utat mutatni", és nem teljesen őszinte. "Alapvető változásra van szükség az egyház viselkedésében" - írja a szerző, aki a visszaesés okai közé sorolja többek között az egyházat megrázó pedofil ügyeket és ezek eltussolását is.

A katolikus egyház hatvan pedofil bűncselekmény ügyét adta át tavaly a rendőrségnek, ezek közül volt 65 évvel ezelőtt történt is. A tavaly regisztrált 21 incidens közül ötben érintett a klérus. Eddig négy esetben indult nyomozás, ítélet még egyikben sem született, írja a Times.

Horwood szerint az egyháznak az eddigi defenzívája és reakciós politikája kudarcot valott. Mint írja, az egyháznak proaktív, közösségépítő pozitív erővé kellene válnia.