Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A katolikus egyház bűneiért kért bocsánatot az érsek

2007.11.22. 15:24
Nyílt levélben követte meg a katolikus egyház vétségeiért Kanadát Québec érseke. A bíboros szerint ugyanis az egyház bűnei (nők diszkriminálásától kezdve a megrontási esetekig) megrendítették a nép bizalmát a vallási hatóságokkal szemben. Az eredmény: Québec zömmel katolikus lakosai a a házasságlevél nélküli együttélés bajnokainak számítanak Észak-Amerikában.

"Bocsánat minden rosszért" című nyílt levélben kért bocsánatot a katolikus egyház kanadai prímása. Québec érseke a papok által fiatalok ellen elkövetett megrontásért mea culpázott. A kanadai püspöki konferencia szóvivője útján leszögezte: Marc Ouellet érsek "személyes kezdeményezéséről" van szó, és a főpap nem az egész kanadai katolikus egyház nevében beszélt.

Az érsek azért tette közzé nyílt levelét, mivel szerinte az egyház tagjai olyan vétségeket követtek el, amelyek megrongálták a katolikus egyházról alkotott képet, és amelyekért alázattal bocsánatot kell kérni. "Elismerem, hogy 1960 előtt bizonyos szűklátókörű katolikus magatartások bátorították az antiszemitizmust, a rasszizmust, az őslakossággal szembeni közömbösséget, valamint a nőkkel és a homoszexuálisokkal szembeni diszkriminációt" - írta a kanadai bíboros. Szintén sajnálkozott, hogy egyes püspöki hatóságoknak a nők szavazati jogával, illetve a munkához való jogukkal kapcsolatos állásfoglalása miatt.

Az érsek következtetése, hogy ezek a botrányok megrendítették a nép bizalmát a vallási hatóságokkal szemben. És valószínűleg helyt álló a diagnózis, hiszen a québeci társadalomban, amelyet sokáig a katolicizmus erős bástyájának tekintettek, az utóbbi 30 évben jelentősen csökkent a gyakorló hívők száma. Annak ellenére, hogy jelenleg is a francia nyelvű tartomány lakosságának 80 százaléka vallja magát katolikusnak, egyre kevesebben járnak templomba. Québec lakosai ma már Észak-Amerikában a házasságlevél nélküli együttélés bajnokainak számítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!