Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Körbezárta Kabult az afgán hadsereg

2006.05.30. 12:04
Kétezer katonával igyekszik helyreállítani a rendet Kabulban az afgán kormány. A városban egy amerikai teherautó öt afgán halottat követelő balesete miatt robbantak ki zavargások, miközben az országban az újraéledő tálibok harcosai készülnek offenzívára.

Gyakorlatilag ostromgyűrűt vontak Kabul köré az afgán hadsereg és a koalíciós csapatok alakulatai, jelentette az AP. A városban hétfőn egész nap zavargások, tiltakozások voltak egy amerikai teherautó karambolja miatt, amiben az előzetes közlésekkel szemben nem egy, hanem öt afgán vesztette életét. A tiltakozókat végül csak a levegőbe leadott lövésekkel sikerült megfékezni, de később tűzharc is kialakult, amiben legalább három afgán vesztette életét.

Az afgán kormány éjszakára kijárási tilalmat hirdetett és kétezer katonát rendelt a városba, akik védgyűrűt vontak Kabul köré. "A hadsereg uralja a várost, most először tankokat is kivezényeltünk" - nyilatkozta az AP-nek Zahir Azimi védelmi miniszter.

Sajátos vezetési stílus

Az amerikai teherautó kora reggel szenvedett balesetet. Egy útkereszteződést tucatnyi afgán civil jármű foglalt el, amikor az amerikai hadsereg közlése szerint a meghibásodott teherautó közéjük hajtott. Bár a hadsereg most a jármű műszaki hibáját okolja, az afgánok már korábban is panaszkodtak az amerikaiak vezetési szokásaira.

A hadsereg soförjei ugyanis lakott területen is nagy sebességgel, a kresz szabályait felrúgva hajtanak. Az amerikaiak ezt azzal indokolják, hogy így védekeznek a tálib rajtaütések ellen. Az amerikai vezetési stílust megtapasztalók szerint az amerikaiak nem nagyon vesznek tudomást a forgalomban részt vevő civil autósokról.

Helyzet van

Hétfőn a halálos baleset miatt általános nyugati-ellenesség alakult ki, az AP jelentése szerint egy európainak kinéző embert a tüntetők kirángattak autójából és durván megverték. A nyugati követségek ezért délután, amikor már enyhült a feszültség, páncélozott autókat küldtek állampolgáraikért, akik amerikai katonai bázisokon éjszakázhattak.

Afganisztánban amúgy is egyre feszültebbé válik a helyzet. Május 17. óta a szövetséges csapatok és az afgán hadsereg 372 emberrel végzett harcokban. Az áldozatok többsége fegyveres tálib volt, de legalább 16 civil vesztette életét egy légicsapásban. Az amerikai hírszerzés szerint a tálibok nyári offenzívára készülnek, azt remélik, hogy az amerikaiak helyét átvevő NATO-csapatokat megszorongathatják. Az amerikai katonai parancsnokok általános vélekedése szerint az afganisztáni helyzet komolyságát mindenki - így az iraki feszültségeket túlbecslő sajtó is - alábecsli.