Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Meglepetésként érkezett Kabulba Bush

2006.03.01. 14:35
Földközelben cikázó helikopterekkel szállították Kabul központjába George W. Busht. Az amerikai elnök az utolsó pillanatig titokba tartotta látogatását, Indiába tartó gépe váratlanul landolt az amerikai hadsereg bagrami bázisán.

Váratlan kabuli kitérőt tett a George W. Bush amerikai elnököt Indiába szállító Air Force 1. Az elnök az utolsó pillanatig titokban tartott villámlátogatást tett Afganisztánban, jelentette a BBC.

Barátok közt


Bush és Hamid Karzai afgán elnök

Az elnöki különgép a bagrami amerikai támaszponton landolt, ahonnan szigorú biztosítással, földközelben cikázó helikoptereken szállították Kabul közepébe, Hamid Karzai afgán elnök hivatalához. Itt az elnök rövid beszédben méltatta "jó barátját és szövetségesét", Karzai elnököt.

"Önök másokat is inspirálnak, aki az önök hatására kikövetelik majd szabadságukat" - jelentette ki az afgánokról. "Külön izgalom egy olyan országba jönni, ami mindent megtesz lakóinak méltóságáért" - tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, "nem az a kérdés, hogy elfogjuk-e bin Ladent, hanem hogy mikor". Az iráni atomválsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy az iráni atombomba megszületése lenne "a legdestabilizálóbb dolog, ami a térségben történhet".

Atom és béke

Bush eredendően élete első délkelet-ázsiai körútjára indult, melnyek során Indiát és Pakisztánt tervezte felkeresni. Indiában, ahol Delhiben és Kolkotában (Calcutta) is tízezrek tüntettek látogatása ellen, stratégiai megállapodást ír alá a két ország közötti atomenergetikai együttműködésről.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok segíti az indiai atomerőművek építését, de kikötötte a polgári és a fegyverkezési célú atomprogram különválasztását és a polgári atomlétesítmények nemzetközi ellenőrzésének engedélyezését. A szerződés indiai bírálói szerint az egyezménnyel India elveszíti a lehetőséget az atomfegyverkezésre.

Támadástól tartanak
Az amerikai katonai hírszerzés szerint az afganisztáni tálibok négy évvel ezelőtti vereségük után mostanra összeszedték magukat. Michael Maples altábornagy, a DIA vezetője szerint az elmúlt évben húsz százalékkal gyarapodott az amerikai és nemzetközi csapatok elleni támadások száma. "Értékelésünk szerint a lázadók ma nagyobb veszélyt jelentenek, mint az elmúlt négy évben bármikor. Tavasszal aktivizálódni fognak" - jelentette ki keddi kongresszusi meghallgatásán. Az amerikai titkosszolgálati vezetők már februárban jelezték, hogy értesüléseik szerint a tálibok offenzívára készülnek, amit a NATO-csapatok nagyobb afganisztáni szerepvállalásának kezdetére időzítenek.

Az indiai kormány szerint azonban a megállapodás nem érinti India fegyverkezési terveit, ellenben megadja a rég várt segítséget a polgári nukleáris program fejlesztéséhez.

India után Bush térségbeli szövetségesét, Pakisztánt is felkeresi. Itt, ahogy Indiában is kísérletet tesz az India és Pakisztán között hosszú évtizedek óta feszültséget okozó kasmíri kérdés rendezésére, írja a CNN.