Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Közép-európai Davosszá válna a KEK

2000.11.16. 18:09
A Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) nevű regionális együttműködési szervezet november 22-e és 25-e közt Budapesten rendezi meg harmadik gazdasági fórumát - tájékoztatott csütörtökön Szabó Ottó, a Külügyminisztérium Regionális Együttműködési Főosztályának vezetője. A KEK ez évi találkozójának célja - Budapest elnökletével - egy ,,közép-európai Davos" megvalósítása - fogalmazott Szabó.
A találkozón a 16 tagállam kormányzati képviselői mellett résztvesznek befektetési és privatizációs ügynökségek, gazdasági és kereskedelmi kamarák, regionális vezetők, nemzetközi pénzintézetek, valamint nagyvállalatok képviselői is. A találkozó célja információcsere, egyéni projektek támogatása, illetve a regionális - eurorégiók közti - együttműködés koordinálása. A fórumon külügyminiszteri és miniszterelnöki szintű találkozókra is sor kerül, erre hivatalos a jugoszláv, illetve a montenegrói elnök, Vojiszlav Kostunica és Milo Djukanovics is. Jugoszlávia ugyan nem tagja a KEK-nek, de esetleges felvételi kérelem esetén a szervezet minden bizonnyal tagjai közé fogadná - mondta Szabó Ottó. Kostunica látogatása egyébként még nem biztos.

Tagok
Albánia, Ausztria, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország, Macedónia, Moldova, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. (Alapító tagok: Ausztria, Magyarország, Olaszország, és Jugoszlávia.)

Mi is a KEK?

A Közép-Európai Kezdeményezés azzal a céllal alakult tíz évvel ezelőtt, 1989-ben, hogy a közép-európai országok EU-csatlakozását és az átalakulási folyamatot elősegítse. Ennek érdekében támogatja és koordinálja az úgynevezett eurorégiók - határon átnyúló régiók - gazdasági együttműködését, illetve a Közép-Európába irányuló befektetéseket. Fórumot és támogatást biztosít a térségben érdekelt üzletembereknek és befektetőknek, és maga is támogat és koordinál különféle projekteket. A főbb döntések miniszteri, kormányfői szinten születnek, konszenzussal. Jellemző, KEK által támogatott és részben koordinált projekt például Bosznia-Hercegovina újjáépítése.

A tagállamok
Forrás: KEK

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!